Wykonanie
Biszkopt( na dość płytką formę, bo takie jest serduszko)3
jajka¾ szklanki
cukruNiepełna szklanka
mąki tortowej dopełniona
mąką ziemniaczanączubata łyżka
kawy mielonej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniarum do skropieniaMasa400 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru-pudru2 łyżki
żelatynytrochę
mlekawiśnie z
alkoholuJajka utrzepać z
cukrem na puszystą masę. Mieszając łyżką dodać
mąki z proszkiem i
kawę, delikatnie wymieszać. Włożyć do natłuszczonej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 C około pół godziny.
Biszkopt wypełnił mi formę ale nie wyrósł tak ładnie, jak w starym piekarniku ( nowy wciąż testuję) , więc przekroiłam go tylko na dwa blaty. Aha, żeby łatwiej wyszedł z formy, studziłam go na mokrej ściereczce.
Skropiłam blaty
rumem.
Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie na kilka minut.
Śmietanę ubiłam z
cukrem- pudrem. Do namoczonej
żelatyny wlałam trochę
mleka i wstawiłam do kuchenki na półtorej minuty na 300 W, mieszając w międzyczasie. Wyjęłam, rozmieszałam dokładnie i wlałam do
śmietany. Wstawiłam na chwilę do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. Zrobiła to w niecałe 5 minut. Większą część masy rozsmarowałam na dolnym blacie i wcisnęłam w to
wiśnie z
alkoholu. Niestety, w tym czasie masa ścięła się i nie dałaby się ładnie rozprowadzić po górnym blacie… Wstawiłam ja więc na 20 sekund do kuchenki na 300 W , po czym energicznie zamieszałam i masa odzyskała właściwą konsystencję! Posmarowałam więc nią drugi blat i ozdobiłam białymi i ciemnymi
winogronami, na środek kładąc wisienkę.Torcik smakował gościom i domownikom, był nie za słodki, aromatyczny, w sam raz. Smacznego!