Wykonanie

Przepis na to fantastyczne ciasto dostałam od mojego kolegi z pracy Darka. Ciasto nie jest słodkie i nie jest wcale mdłe jakby się mogło wydawać po dodaniu do niego takiej ilości
śmietany. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wybornie i wygląda bajecznie. Z reszta aby się przekonać musicie je po prostu wypróbować.Składniki na
biszkopt jasny:3
jajka x 23 łyżki
cukru x 23 łyżki
mąki x 21/2 łyżeczki
proszku do pieczenia x 2Składniki na
biszkopt kawowy:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kawy sypanejSkładniki na masę kremowo-
kawową:1 litr
śmietany kremówki2
torebki cukru waniliowego3 łyżki
cukru4 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
kawy sypanejZ podanych składników na
biszkopt jasny, pieczemy dwa oddzielne
biszkopty.
Jajka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.

Do ubitej piany dodajemy
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15-20 minut.
Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. I tak samo pieczemy drugi jasny
biszkopt.
Biszkopt kawowy pieczemy podobnie czyli ubijamy
jajka z
cukrem na sztywna pianę.

Do piany dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i sypaną
kawę.

Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-25 minut.
Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy niewielka ilością
wody i dokładnie mieszamy.
Kawę zalewamy wrzącą
wodą cały kubek i odstawiamy do zaparzenia. Zaparzona
kawę przecedzamy przez sitko.
Śmietanę ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym.

Kiedy
śmietana będzie lekko ubita dodajemy do niej rozpuszczona i przestudzoną
żelatynę i w dalszym ciągu miksujemy, aż
śmietana się całkowicie ubije.

Ubitą
śmietanę dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy zimne, odcedzone fusy z
kawy.

Krem dokładnie łączymy z
kawą.
Biszkopty nasączamy zimna naparem
kawowym.

Na jasny nasączony
biszkopt nakładamy 1 część jasnego kremu.

Na krem nakładamy jasny
biszkopt, na który wykładamy kolejną część białego kremu. Na jasny krem nakładamy ciemny
biszkopt, na który nakładamy krem
kawowy.

Wierzch obsypujemy starta
czekoladą.

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!


