Wykonanie
Moja pierwsza w życiu rolada:)
CIASTO3
jajka2 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego 16 gMASA:30dkg
malin150ml
śmietanki kremówki 30%2 łyżki
żelatyny1/3 szklanki
cukruCIASTO
Białka oddzielam od
żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec dodaje
cukier i dalej ubijam. Następnie dodaje po jednym
żółtku i
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszane z
proszkiem do pieczenie. Blachę smaruje lekko
olejem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 8 min. Przygotowujemy w
między czasie ściereczkę, którą posypuje
cukrem waniliowym. Gdy ciasto się upiecze przekładam je na ściereczkę, delikatnie odrywam papier do pieczenia. Ciasto zwijam razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiam do wystudzenia.MASA
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki.
Śmietanę ubijam, pod koniec dodaje
cukier oraz stopniowo
żelatynę. Zmniejszam obroty miksera i dodaje
maliny, przez chwile miksuję. Masę wstawiam do lodówki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście.Roladę rozwijam z ręczniczka i smaruję masą, zwijam i ponownie wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.Smacznego:)