Wykonanie
Kiedyś wuzetka była najpopularniejszym
ciastem, które można było zjeść w ciastkarni. Nie przypominam sobie, żeby były jeszcze jakieś inne ciasta, no może szarlotka, której w tamtych czasach nie znosiłam. Nie wiem, jak jest dzisiaj, ale z przyjemnością upiekłam je w domu sama. Wuzetka to jedno z najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych ciast.
Kakaowy biszkopt, przełożony dużą ilością
bitej śmietany, posypanej z wierzchu mieloną
kawą lub
kakao. Klasyk, który zawsze pozostanie jednym z najchętniej zjadanych.
Wuzetka3/4 szklanki
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 ml
śmietany kremówki (u mnie double cream)mielona
kawa lub
kakao do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o bokach 23 cm lub tortownicę o tej samej średnicy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
żółtka i lekko mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut. Studzimy.
Śmietanę ubijamy(uważając, by nie ubić na
masło). Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Na pierwszy krążek wykładamy połowę
bitej śmietany i przykrywamy drugim. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą
bitą śmietanę. Posypujemy
kawą lub
kakao.