ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową

Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Coś pysznego. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę.
Składniki (na dużą tortownicę):
* biszkopt :
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki cukru
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* masa serowa :
- 0,5 kg sera mielonego z wiaderka
- 0,5 l śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej)
- 1 galaretka
- 1 szklanka wrzątku
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka
Biszkopt:
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").
Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok. 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony.
Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Ostudzić
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ser. Następnie wlać ostudzoną galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut.
Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa:
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2015/04/sernik-na-zimno-na-domowym-biszkopcie-z.html