ßßß
Składniki (na dużą tortownicę):* biszkopt :- 8 jajek- 2 szklanki mąki- 1,5-2 szklanki cukru- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* masa serowa :- 0,5 kg sera mielonego z wiaderka- 0,5 l śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej)- 1 galaretka- 1 szklanka wrzątku* polewa:- 200g gorzkiej czekolady- 1-2 łyżki cukru- 2 łyżki masła- 200ml mleka
Biszkopt:Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok. 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony.Masa serowa:Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. OstudzićŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ser. Następnie wlać ostudzoną galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut.Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową.Polewa:Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.Smacznego!