Wykonanie
Coś pysznego. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta
czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było
hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać
owoce i ulubioną
galaretkę.
Składniki (na dużą tortownicę):*
biszkopt :- 8
jajek- 2 szklanki
mąki- 1,5-2 szklanki
cukru- 1-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia* masa serowa :- 0,5 kg
sera mielonego z wiaderka- 0,5 l
śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej)- 1
galaretka- 1 szklanka wrzątku* polewa:- 200g
gorzkiej czekolady- 1-2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- 200ml
mlekaBiszkopt:Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").Gorący
biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok. 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki
biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy
biszkopt będzie wystudzony.Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Ostudzić
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
ser. Następnie wlać ostudzoną
galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut.
Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać
polewą czekoladową.Polewa:
Mleko zagrzać, dodać
cukier i rozpuścić w nim
masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną
czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.Smacznego!