Wykonanie
Zapraszam na dietetyczne "frytki" z dyni. Można się nimi zajadać nie licząc kalorii, tylko zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, trzeba je upiec po prostu w piekarniku. Pyszna i zdrowa alternatywa dla
ziemniaków, najczęstszego towarzysza naszego drugiego dania. Są nie tylko zdrowe, ale musisz przyznać, cieszą również oko. Nawet niejadek zje taki obiadek. Nie są one tak chrupiące, jak ziemniaczane smażone we frytownicy, ale smakosze dyni i nie tylko będą zachwyceni. Polecam!
Składniki na 4 porcje:4
filety z indyka,
kurczaka a´150 g
sól,
pieprz50 g pestek z dyni60 g
bułki tartej ( lub czerstwej
bułki)1
dynia Hokkaido około 1 kg2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
słodkiej papryki3 łyżki
masła ghee
zioła np.
rozmaryn,
szałwia (niekoniecznie)
Wykonanie:
Filety z indyka lekko rozbić pod folią spożywczą. Posolić, oprószyć
pieprzem.
Pestki dyni i czerstwą
bułkę umieścić w kielichu blendera i grubo zmielić. Filety obtoczyć w rozmąconym
jajku i opanierować w
bułce z pestkami. Odłożyć do lodówki.Piekarnik nastawić na 220° C ( z nawiewem na 200°C). Umytą
dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki usunąć pestki. Pokroić w 6-cm pasy, a
potem w 1-cm kawałki.Pocięte kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
solą,
słodką papryką, skropić
oliwą. Można dodać ulubione
zioła, frytki będą bardzo aromatyczne. Resztki dyni pozostałe z wycinania frytek też upiec i zużyć do innego dania. Piec 25 minut.W międzyczasie na rozgrzanym
maśle upiec przygotowane wcześniej sznycle, na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z usmażonymi frytkami. Życzę smacznego!