Wykonanie

Kurczak z piekarnika, jak zawsze smaczny i robi się sam. Tym razem upieczony z
dynią,
pieczarkami i
pasternakiem - za jednym zamachem kompletny obiad gotowy. Bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi
ziół.To druga propozycja na wykorzystanie
pasternaku. Pieczony jest jeszcze smaczniejszy. Nie potrzebuje żadnych przypraw. Wystarczy
sól i
oliwa, a pieczenie wydobywa z niego smakowitą
słodycz. Polecam!Skladniki na 4 porcje:

1
kurczak (najlepszy bio) 1,5-1,80 kgpół dyni Hokkaido2 spore korzenie
pasternaku400 g małych
pieczarek2 gałązki
rozmarynu2 gałązki szalwigłówka
czosnku, lub kilka ząbków
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku
oliwa i
masłoWykonanie:Umytego, wysuszonego
kurczaka przekrawam na pół. Smaruję
oliwa, nacieram
solą i czerwoną
słodką papryką i
pieprzem. Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika układam
kurczaka skórą do dołu, dodaję gałązki
ziół i piekę około 30 minut. W międzyczasie podlewam gorącą
wodą. Po pół godzinie, gdy jest miękki odwracam na drugą stronę. Polewam wytworzonyn sosikiem.Okładam
mięso wiórkami
masła i dokładam pokrojone w dużą kostkę wszystkie warzywa.
Czosnek jeśli dajemy całą główkę, przekrawmy w poprzek i przekroją częścią układamy do blachy. Jeśli nie przepadamy za
czosnkiem, zgniećmy lekko nożem chociaż 2 ząbki i dodajmy dla smaku. Warzywa skrapiamy
oliwą i solimy.Pieczemy, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a warzywa miękkie. Czas jest uzależniony od wielkości
kurczaka i ilości warzyw. U mnie pieczenie trwało 1,5 godziny. Całe danie gotowe.
Pasternak łziemniaki. Pracy niewiele. Pyszne danie praktycznie robi ęsamo.
Pasternak w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie. Smacznego!