Wykonanie
Poziom trudności
Kurczę pieczone to smaczna i łatwa potrawa. Po upieczeniu
kurczak pachnie
ziołami i
masłem, ma rumianą skórkę i delikatne, soczyste
mięso. Należy jednak pamiętać, że smak pieczonego
kurczaka zależy również od jego jakości. Najlepszy
kurczak to
kurczak wiejski lub
kurczak z wolnego wybiegu (zagrodowy). Chociaż napis na opakowaniu nie gwarantuje sukcesu. Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność robić zakupy w supermarkecie, i niestety połasiłam się na
piersi z kurczaka firmowane nazwą tego supermarketu, ale z dumnym napisem „kurczak z wolnego wybiegu” i oczywiście w odpowiednio wyższej cenie. Być może
kurczak ten biegał kiedyś, gdzieś… ale jestem przekonana, że później potraktowano go jakąś substancją, dzięki której podczas smażenia na patelni
kurczak pryskał jak smażona, mrożona
ryba. Nigdy, przenigdy
kurczak nie powinien tak pryskać – i nigdy, przenigdy nie kupię już
mięsa w dużym sklepie. Małe, rodzinne sklepiki (zwłaszcza na bazarach) nie pozwalają sobie na oszukiwanie klientów, bo by ich stracili raz-dwa. Wielkie sklepy mają klienta w nosie – jak nie ten klient to przyjdzie inny.Składniki:1
kurczak wiejski lub z wolnego wybiegu (ok. 1½ kg)3 gałązki świeżego
rozmarynu *3 gałązki świeżej
szałwii *
sólświeżo mielony
pieprz2 łyżki klarowanego
masła*
Zioła mogą być suszone, ale na gałązce, nie rozdrobnione.Sposób przygotowania:Na 2 godziny przed planowanym pieczeniem wyjąć
kurczaka z lodówki, żeby mógł osiągnąć temperaturę pokojową.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C – termoobieg.
Kurczaka obmyć, oczyścić z ewentualnych
piór. Do „środka” włożyć
zioła.
Całego
kurczaka przyprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Ułożyć
kurczaka piersiami do góry. Od góry posmarować go klarowanym
masłem i włożyć do foliowego rękawa do pieczenia, mocno zacisnąć końcówki.
Włożyć
kurczaka do gorącego piekarnika i piec 1½ godziny.
Po tym czasie
kurczak będzie perfekcyjnie upieczony, będzie miał rumianą skórkę, a
mięso będzie soczyste.
Kurczę pieczone podawać gorące, od razu po upieczeniu, podlane sosem z pieczenia.
Do dania podawać
ziemniaki pieczone, gotowane, purée lub
ryż, oraz dowolne, ulubione surówki i sałatki.Smacznego!