Wykonanie
Kurczak już jakiś tydzień temu gościł na naszym
stole, a dzisiaj gości na blogu:) U mnie teraz poślizg z racji pracy. A uwierzcie mi spędzam tam bardzo dużo czasu...no ale w końcu przepis jest i jeszcze możecie go wykorzystać:) Kurczaczek był bardzo miękki, a urodzaj
śliwek spowodował, że zaczełam je dodawać do wszystkiego:) No i mamy pyszniutki kurczaczek...Składniki;
kurczak,200 g
sliwek,
sól,
pieprz,
masło,Wykonanie;Oczyszczamy
kurczaka. Nacieramy
pieprzem i
solą. Kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.Po tym czasie polewamy delikatnie rozpuszczonym
masełkiem. Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny.
Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć.
Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed końcem pieczenia wykładamy na
kurczaka i do
kurczaka;) Gdy już
kurczak jest gotowy, wyjmujemy z piekarnika i polewamy powstałym sosem podczas pieczenia.