Wykonanie

Prawdziwy, domowy
chleb. Puszysty i miękki, z chrupiącą skórką.Ta chrupiąca skórka ostatnio kojarzy mi się niezbyt kulinarnie, a bardziej medycznie, bo tylko i wyłącznie z reklamą kleju do protez, w której Lipowska narzeka, że, mimo starszego wieku, ona jednak bardzo by chciało jeść twarde soczyste
jabłka,
orzechy w twardej skorupce (jakby ta skorupkę miała co najmniej zębami rozłupywać) i
chleb z chrupiącą skórką. Oczywiście,
potem montuje co i gdzie trzeba i znowu może cieszyć się urokami wieku emerytalnego. Mało romantyczne skojarzenia, ale reklama leci zazwyczaj przed i po dziennikach telewizyjnych. A że to jest jedyna
pora, kiedy włączam telewizor, więc na Lipowską jestem skazana dopóki jej wreszcie nie zdejmą albo nie wymyślą innego rewelacyjnego specyfiku do sztucznych szczęk i trzeba będzie zmieniać wizerunek produktu.

No, dość tych moich wymyślnych skojarzeń, miało być kuchennie i o
chlebie. Za przepis bardzo dziękuję Arabesce . Chciałam upiec zwykły, prosty,
biały chleb – na początek. I udało się! Przepięknie pachnący, puszysty, świeży
chleb jest na wagę złota. I świadomość, że tymi oto ręcami, którymi stukam teraz w klawiaturę, zrobiłam duży bochenek. Co jest najlepsze w pieczeniu? Że robiąc
chleb i
bułki w całym domu pachnie jak na zapleczu piekarni. Piekąc
ciastka – jak w
cukierni, a
ciasteczka – jak w kawiarni. To są najpiękniejsze zapachy domu, jakie znam.Składniki:40 dag
mąki pszennej (najlepiej chlebowej)1 szklanka
mleka2,5 dag świeżych
drożdży1 czubata łyżeczka
soli½ łyżeczki
cukrujajkokminek,
sezam,
słonecznik – coś do posypaniaPrzepis:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki
mleka z
cukrem , dodać odrobinę
mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.Resztę
mąki przesiać , dodać pozostałe
mleko ,
sól i rozczyn
drożdżowy. Dokładnie wymieszać (jeśli trzeba , dodać trochę więcej
mąki lub
mleka) , przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski , zostawić na 30- 45 minut pod przykryciem. Następnie znowu zagnieść i uformować podłużny bochenek. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek. Rozmamłać
jajko i pędzelkiem posmarować wierzch
chleba, posypać
kminkiem. Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z
wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 200 o C.