ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
01 5admin5 / 5 starsProsty chleb na drożdżachLub chleb mleczny, chleb wiktoriański - prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Smakuje jak dobry polski chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. Bardzo dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Lub z samym masłem ;)Składniki1 sztuka15 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka3 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki soli1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekaPrzygotowanieDrożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, następnie wlać drożdże i zacząć mieszać składniki drewnianą łyżką. Wlewać stopniowo resztę mleka cały czas delikatnie mieszając i łącząc ze sobą wszystkie składniki.Połączyć je w jedną część, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.Uderzyć pięścią w ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.Podłużną formę keksową (22 cm) posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na ok. 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Wierzch chleba posmarować częścią mieszanki z jajka i mleka i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.