ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(1 głos )
5
0
1 5
admin
5 / 5 stars
Prosty chleb na drożdżach
Lub chleb mleczny, chleb wiktoriański - prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Smakuje jak dobry polski chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. Bardzo dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Lub z samym masłem ;)
Składniki
1 sztuka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, następnie wlać drożdże i zacząć mieszać składniki drewnianą łyżką. Wlewać stopniowo resztę mleka cały czas delikatnie mieszając i łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Połączyć je w jedną część, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Uderzyć pięścią w ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Podłużną formę keksową (22 cm) posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Wierzch chleba posmarować częścią mieszanki z jajka i mleka i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/chleb_wiktorianski/przepis.html