Wykonanie
Kolejne
bułki w mojej domowej piekarni, tym razem z dodatkiem
sezamu.
Powiem tylko, że polecam bo, że domowe
pieczywo jest lepsze od kupnego to już wszyscy wiedzą.
Składniki:650 g
maki pszennej400 ml letniego
mleka15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
solijajko do posmarowania
sezam do posypaniaZ
drożdży, 2 łyżek
mąki i kilku łyżek letniego
mleka zrobić rozczyn. Do miski przesiać
mąkę z
solą i
cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn. Dodać pozostałe
mleko i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie. Podzielić na ok. 15 kawałków i uformować
bułki. Posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 min.Smacznego:)