ßßß Cookit - przepis na Pierogi, pierogi, pierogi, kto ich nie lubi, kto ich nie robi???

Pierogi, pierogi, pierogi, kto ich nie lubi, kto ich nie robi???

nazwa

Wykonanie

Przyznam się szczerze, że pierogi nie są jakąś mocną stroną w mojej kuchni … ale cóż wszyscy kochamy pierogi i trzeba było się przemóc i w końcu nauczyć. Mistrzynią ruskich pierogów była moja babcia Maria, arcymistrzynią w wykonaniu pierogów z kapustą i grzybami, pierogów z jagodami oraz uszek była moja Mama i długo nikt nie zajmie jej miejsca … trudne zadanie stanęło przede mną, ale nie poddawałam się … Pochodziłam po sąsiadkach … podpytywałam jak robią ciasto, podglądałam, zaglądałam i lepiłam te swoje pierogi z różnym skutkiem … Raz ciasto było za twarde, raz za miękkie i lepkie … masakrycznie działo się w mojej kuchni, oj działo. Raz dodawałam jajek do ciasta, raz oleju. Innym razem zaparzałam ciasto gorącym mlekiem by jeszcze innym razem zalewać je tylko letnią wodą …. Tyle rad i sposobów ile gospodyń, a każdej ciasto dobre, a moje – lepiej nie pytajcie :-(
I tak oto ostatnio córka moja zostawiła mi w posiadaniu swój piękny melakser (pisałam o tym we wcześniejszych postach). Ponieważ lubię eksperymenty :-) postanowiłam zrobić ciasto na pierogi w melakserze i udało się rewelacyjnie. Było miękuśkie i elastyczne i nie potrzebowało tyle mąki do wyrabiania co ciasto „gniecione” na stolnicy. Jeśli macie melakser to polecam go zastosować do wyrabiania ciasta na pierogi, rewelacja!!!
Ponieważ chciałam zrobić coś z kuchni lubelskiej, postanowiłam zaserwować domownikom pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Kiedy przyjechałam na Lubelszczyznę jakieś szesnaście lat temu (tylko na chwilę, tylko się rozejrzeć ) pierwszy raz skosztowałam tych pierogów i bardzo mi posmakowały. Dotąd znałam smak pierogów ruskich, mięsnych, z kapustą i grzybami oraz wszelakich słodkich czyli owocowych i serowych. Lubelszczyzna zachwyciła mnie cebularzami, pierogami z kaszą i serem oraz pierogami z soczewicy, których również nie znałam.
Co będzie potrzebne:
ciasto:
2 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju
mocno ciepła woda (tyle ile wchłonie ciasto)
farsz:
1,5 szklanki kaszy gryczanej
500g twarogu
2 cebule
sól
pieprz zielony, czerwony świeżo mielony (może być utłuczony w moździerzu)
tymianek świeży lub suszony
olej
UWAGA!!! część twarogu możesz zastąpić np. bryndzą
inne:
2 łyżki masła (stopionego do polania pierogów)
mały kubek śmietany
sól, pieprz do smaku
mięta suszona
Jak wykonać:
Jak ugotować kaszę:
Zagotuj wodę i dodaj do niej olej (1 łyżka na 100g kaszy).
Wrzuć kaszę na gotującą się wodę (aby ugotować 1 szklankę kaszy potrzebujesz 2 szklanki wody).
Gotuj przez 15 min.
Wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem na 10 min.
Ważne: Podczas gotowania kasza zwiększa swoją wagę od 2 do 4 razy.
Dobra rada: Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem dodaj do kaszy białko jaja, dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do piekarnika (rozgrzanego do 70°C) i susz ok. 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkrusz i dopiero wtedy gotuj.
Kaszę na pierogi można przygotować sobie dzień wcześniej.
Sposób na gotowanie kaszy pochodzi z portalu lubiekasze.pl
Ugotowaną kaszę wystudzić.
Mąkę przesianą włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodaj do niej sól i olej i wyrabiaj powoli dodając wodę. „Mój” melakser ma pięć stopni prędkości więc sobie stopniowałam również natężenie wyrabiania i bardzo uważałam aby nie przesadzić z wodą. Dodawałam do momentu aż ciasto było zwarte i elastyczne i stanowiło jedną całość. Wyjęłam kulkę ciasta z melaksera, przykryłam lnianą ściereczką aby nie wyschło i zajęłam się przygotowywaniem farszu.
Ser rozdrobnić widelcem w misce i połączyć z kaszą.
Dodać świeże bądź suche zioła sól i świeżo zmielony bądź utłuczony w moździerzu pieprz kolorowy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozwałkować ciasto – nie za cienko, wykrawać kółeczka, nadziewać farszem, składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Wrzucać pierogi na wrzącą i osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju - gotować przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Swoje pierożki podaję z lekko osoloną kwaśną śmietanką, polane odrobiną masła i posypane miętą.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/03/pierogi-pierogi-pierogi-kto-ich-nie.html