Wykonanie

Ach te pierogi …Zawsze gdy robią się pierogi, zapełniają się domy …Gdy pierogi robiła moja Babcia, a zazwyczaj właśnie ruskie – jej ogromne mieszkanie w starej poniemieckiej kamienicy zapełniało się ludźmi … przychodziły wszystkie córki, synkowie, wnuczki i wnuczkowie, o synowych i zięciach celowo nie wspominam – bo sami wiecie – różnie bywało :-)A Babunia lepiła i lepiła i lepiła, a że rodzinka duża była to i pierożków ze trzysta ulepić musiała aby dla wszystkich starczyło.

Pamiętam Dziadka, który siedział na swoim ulubionym fotelu przy oknie i mruczał coś niezrozumiałego pod nosem. Ale kto by się tam przejmował … wszyscy kręciliśmy się przy Babuni i z niecierpliwością czekali na swoje porcje pierogów. Czasem nawet na eksport czuli do domu nam się dostawało i wtedy … podsmażaliśmy sobie te niebiańskie pierożki na masełku (chyba na masełku, sama dobrze nie pamiętam, ale wtedy dużo rzeczy robiło się na masełku) i zajadaliśmy chrupiące popijając
zsiadłym mlekiem lub
kefirem …Pamiętacie
mleko w butelkach i mleczarzy roznoszących
mleko o świcie prosto pod drzwi??? To był prawdziwy luksus i prawdziwe
mleko :-)Potrzebne będzie:ciasto:2 szkl
mąkiszczypta
soli2 łyżki
olejumocno ciepła
woda (tyle ile wchłonie ciasto)farsz:1,5 – 2 kg
ziemniaki0,5 kg
twaróg półtłusty1 paczka
bryndzy (opcjonalnie)1 szt
cebula2 łyżki
olejusól,
pieprz ziołowy,
mięta - do smakuJak zrobić:Przygotować ciasto na pierogi. Podobne ciasto robiłam już przy pierogach z
kaszą gryczaną i
serem.
Mąkę przesianą włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodaj do niej
sól i
olej i wyrabiaj powoli dodając
wodę. „Mój” melakser ma pięć stopni prędkości więc sobie stopniowałam również natężenie wyrabiania i bardzo uważałam aby nie przesadzić z
wodą. Dodawałam do momentu aż ciasto było zwarte i elastyczne i stanowiło jedną całość. Wyjęłam kulkę ciasta z melaksera, przykryłam lnianą ściereczką aby nie wyschło i zajęłam się przygotowywaniem farszu.Wcześniej ugotowane i przestudzone
ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez prasę ziemniaczaną. Do ziemniaczków dodać rozdrobniony
ser i
bryndzę (
bryndza zaostrza smak), zrumienioną i przemieloną
cebulkę. Dodać
sól,
pieprz i
miętę do smaku i wszystko bardzo starannie wymieszać na gładką masę.Ciasto wałkować, wykrawać z niego kółeczka (najlepiej szklanką), nakładać na kółeczko farszu, złożyć na pół i starannie posklejać brzegi aby przy gotowaniu pieróg się nie otworzył ifarsz z niego nie wypłynął :-(

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju przez 3-5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię garnka.Podawać ze zrumienioną
cebulką,
boczkiem zrumienionym na patelni na skwaruchy lub posypane
miętą i polane gęsto kwaśną
śmietanką lub
jogurtem. Jednak najbardziej smakują te odsmażane, rumiane i chrupiące:-)

Kumu pierogi, komu?