Wykonanie

Na targu w Trogirze kupiłam też pęczek liści
buraka (tzw. blitva). To warzywo, bardzo popularne i chętnie jadane w całej Chorwacji, niestety w Polsce jest niespotykane. W smaku trochę przypomina
szpinak, choć ma bardziej wyrazisty smak.Na targu rybnym kupiłam
krewetki i zdecydowałam, że przygotuję pizzę. Wiem, że przepis przetestuje znikoma liczba osób (ze względu na blitvę właśnie), ale i tak postanowiłam go dodać, bo to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie tego warzywa.Składniki (2 średnie pizze):ciasto25 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy z oliwekponadtopęczek blitvy3 ząbki
czosnku3
pomidory20 średnich
krewetek2 łyżki
oliwek zielonych10
pieczarek1/2 szklanki
startego sera żółtego
sólpieprzoliwaZarabiamy ciasto.W misce łączymy ze sobą ciepłe
mleko,
drożdże i
cukier (
drożdże muszą się całkowicie rozpuścić). Dodajemy przesianą przez sito
mąkę i
sól. Zarabiamy ciasto ręką. Pod sam koniec, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, dodajemy
oliwę. Ponownie całość wyrabiamy. Odkładamy miskę z
ciastem na 30 minut do lodówki.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.Liście
buraka myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Czosnek obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy. Prawie od razu wrzucamy połowę posiekanego
czosnku. Chwilkę go podsmażamy i dokładamy liście
buraka. Dusimy blitvę do czasu, aż prawie cała
woda odparuje. Pod koniec dodajemy
sól i
pieprz do smaku.
Krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę
oliwy i wrzucamy pozostały
czosnek. Prawie od razu dokładamy
krewetki. Smażymy je 5 minut. Gotowe oprószamy
solą.
Pomidory i
pieczarki kroimy w plasterki .Ciasto rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na nie podduszone liście
buraka, plasterki
pomidora,
pieczarki,
krewetki,
oliwki i na samym końcu
starty ser. Całość możemy posypać świeżymi
ziołami (
rozmarynem,
tymiankiem,
oregano). Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15 minut.