Wykonanie
Domowa pizza na cienkim cieście pojawia się u nas w domu podczas różnych uroczystości. Tak było również w Walentynki, kiedy miałam okazję zaserwować ją na specjalnym zestawie do pizzy dla 4 osób ze sklepu
Emako.pl . Deska z zestawu wykonana jest z naturalnego
bambusa i ma średnicę 30 cm. W komplecie jest też ostry nóż do pizzy, która sprawnie ułatwia cięcie chrupiącego i cienkiego ciasta z masą dodatków w naszym przypadku :). Uśmiech na twarzy domowników wywołały designerskie sztućce dołączone do zestawu. Polecam ten praktyczny zestaw wszystkim, którzy kochają pizzę :).Pizza na cienkim cieście z
salami i
pomidorkami
ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżeczki
oliwy3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cukrusos pomidorowy:puszka
pomidorówłyżka
oliwysól,
pieprzbazylia/oregano2 ząbki
czosnkudodatki :około 2 szklanki
startego sera żółtego
mozzarella1/3 opakowania
fetykilkanaście plasterków
salamipieczarkipomidorkiWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.W tym czasie w rondlu rozgrzać
oliwę i wylać zawartość puszki z
pomidorami.Doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami oraz dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku.Na średniej mocy palnika gotować aż płyn odparuje, sos zgęstnieje, a
pomidory się rozpadną.Ciasto wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej
mąką).Na każdej pizzy rozsmarować sos oraz układać dowolnie dodatki - u nas na sosie wylądował
ser żółty, na to
pieczarki w plasterkach, kawałki
fety,
salami,
mozzarelli i przekrojone na pół
pomidorki.Wierzch można posypać też
ziołami.Piec pizzę około 15 minut w temp. 180 st.C. na opcji góra-dół i jeszcze 1-3 minut na opcji grill.

Zestaw do kupienia tutaj w cenie 55 , 90 zł .

