Wykonanie

Uwielbiam pierogi pieczone. Lubię je o wiele bardziej od tych gotowanych. Dziś przepis na swojskie jadło. Lekko kruche ciasto wypełniłam nadzieniem z
kaszy,
sera i
ziół. Myślałam, że ta wersja niezbyt przypadnie do gustu mojej rodzinie, która nienawidzi
kaszy gryczanej. Myliłam się jednak - pierożki znikały ze stołu błyskawicznie.Składniki (20 pierożków):farsz1 torebka
kaszy gryczanej1
cebula3 łyżki
oleju150 g
sera białego2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
lubczyku2 łyżki posiekanych bąków
cebuli2 łyżki posiekanej
miętysólpieprzciasto2 szklanki
mąki1/2 kostki
masła4 łyżki
śmietany 18%15 g
drożdżyszczypta
solijajo do posmarowaniałyżka
mlekaczarnuszka do posypaniaPrzygotowujemy farsz do pierożków.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu, aż się zarumieni.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę.
Zioła siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (
cebulę dodajemy razem z tłuszczem na którym ją smażyliśmy). Farsz doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w
śmietanie.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz,
sól i
śmietanę z
drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i dobrze sklejamy brzegi. Smarujemy pierogi
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem i posypujemy je
czarnuszką. Gotowe układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C - na złoto.



Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Egmont Polska Sp. z o.o. :https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html