ßßß Cookit - przepis na WIEJSKIE PIEROŻKI PIECZONE

WIEJSKIE PIEROŻKI PIECZONE

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pierogi pieczone. Lubię je o wiele bardziej od tych gotowanych. Dziś przepis na swojskie jadło. Lekko kruche ciasto wypełniłam nadzieniem z kaszy, sera i ziół. Myślałam, że ta wersja niezbyt przypadnie do gustu mojej rodzinie, która nienawidzi kaszy gryczanej. Myliłam się jednak - pierożki znikały ze stołu błyskawicznie.
Składniki (20 pierożków):
farsz
1 torebka kaszy gryczanej
1 cebula
3 łyżki oleju
150 g sera białego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanych bąków cebuli
2 łyżki posiekanej mięty
sól
pieprz
ciasto
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki śmietany 18%
15 g drożdży
szczypta soli
jajo do posmarowania
łyżka mleka
czarnuszka do posypania
Przygotowujemy farsz do pierożków.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu, aż się zarumieni. Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Zioła siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (cebulę dodajemy razem z tłuszczem na którym ją smażyliśmy). Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w śmietanie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz, sól i śmietanę z drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i dobrze sklejamy brzegi. Smarujemy pierogi żółtkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy je czarnuszką. Gotowe układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C - na złoto.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Egmont Polska Sp. z o.o. :
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/wiejskie-pierozki-pieczone-przekaska.html