Wykonanie
SkładnikiCiasto pierogowe2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko (roztrzepane)około 1 szklanki ciepłej
wodyFarsz1 torebka
kaszy gryczanej ugotowanej w
mleku lub wodzie1/2 kg
sera białego1
jajko1 łyżka posiekanej
mięty (opcjonalnie)
sólPrzygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło lub
olej oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Przykryć ściereczką. Przygotować farsz.Ugotowaną
kaszę wymieszać z
białym serem,
jajkiem oraz
miętą jeśli jest używana. Doprawić
solą.Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą
wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.Pierogi zaraz podawać ze
śmietaną, posypać
solą i
pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.