ßßß
Ciasto pierogowe:2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka masła lub oleju1 jajko (roztrzepane)około 1 szklanki ciepłej wody1 szklanka kaszy gryczanej1/2 kg sera białego posiekana miętasólWykonanie:Kaszę gryczaną ugotować w posolonej wodzie lub uprażyć (tego nie potrafię, ale tak dostałąm w przepisie). Po ugotowaniu przestudzić.Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Przykryć ściereczką ( ja wkładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam). Przygotować farsz.Ugotowaną kaszę wymieszać z rozgniecionym białym serem oraz miętą. Doprawić solą.Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.Pierogi zaraz podawać ze śmietaną, posypać solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
/wydrukuj przepis/