Wykonanie

Ciasto to, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Sycylii. Często przygotowywane jest tam na Wielkanoc.Na przepis natrafiłam jakieś 3 lata temu. Będąc na Chorwacji kupiłam specjalnie (z myślą o nim)
likier maraschino. Przez te lata i
likier i przepis czekały na wykorzystanie. Teraz już wiem, że zdecydowanie zbyt długo zwlekałam. Cassata skradła moje
serce. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste,
cytrusowo-słodkie. Ach, do tego takie piękne!Składniki:
biszkopt6
jajek1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakrem500 g
sera ricotta1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
likieru mandarynkowego120 g kandyzowanych
owoców25 g posiekanej
czekolady gorzkiej E. Wedel25 g posiekanej
czekolady białej E. Wedelponcz1/4 szklanki
likieru maraschinosok z 1/2
cytrynylukiersok z 1
limonki100 g
cukru pudrukilka kropli zielonego
barwnika spożywczegoponadto do dekoracjikandyzowane
wiśnielistki
miętyPieczemy
biszkoptowe blaty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z
proszkiem do pieczenia,
mąkę pszenną. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy je do tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy
biszkopta w temperaturze 160*C około 30 - 40 minut. Ciasto studzimy. Następnie kroimy je wzdłuż na dwa blaty (można ilość składników podzielić na dwie równe części i upiec każdy blat osobno).Przygotowujemy krem.
Serek ricotta ucieramy z
cukrem pudrem i
likierem mandarynkowym. Masę mieszamy z
owocami kandyzowanymi i posiekaną drobno
czekoladą.Przygotowujemy
lukier.
Cukier puder przesiewamy i ucieramy razem z
sokiem z limonki - najlepiej w moździerzu.
Lukier powinien być gładki, bez grudek (
cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy
cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną soku (jeśli za gęsty). Możemy dodać do niego kilka kropli
barwnika spożywczego.Składamy ciasto.Jeden
biszkoptowy blat nasączamy obficie ponczem i smarujemy kremem. Drugi
biszkopt również nasączamy
alkoholem. Przykrywamy nim masę. Wierzch ciasta polewamy lukrem. Ciasto dekorujemy
wiśniami i listkami
mięty.



Ciasto zgłaszam do pysznego konkursu organizowanego przez Smakowity kąsek :