ßßß Cookit - przepis na CASSATA SICILIANA

CASSATA SICILIANA

nazwa

Wykonanie

Ciasto to, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Sycylii. Często przygotowywane jest tam na Wielkanoc.
Na przepis natrafiłam jakieś 3 lata temu. Będąc na Chorwacji kupiłam specjalnie (z myślą o nim) likier maraschino. Przez te lata i likier i przepis czekały na wykorzystanie. Teraz już wiem, że zdecydowanie zbyt długo zwlekałam. Cassata skradła moje serce. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste, cytrusowo-słodkie. Ach, do tego takie piękne!
Składniki:
biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem
500 g sera ricotta
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki likieru mandarynkowego
120 g kandyzowanych owoców
25 g posiekanej czekolady gorzkiej E. Wedel
25 g posiekanej czekolady białej E. Wedel
poncz
1/4 szklanki likieru maraschino
sok z 1/2 cytryny
lukier
sok z 1 limonki
100 g cukru pudru
kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
ponadto do dekoracji
kandyzowane wiśnie
listki mięty
Pieczemy biszkoptowe blaty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę pszenną. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy je do tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy biszkopta w temperaturze 160*C około 30 - 40 minut. Ciasto studzimy. Następnie kroimy je wzdłuż na dwa blaty (można ilość składników podzielić na dwie równe części i upiec każdy blat osobno).
Przygotowujemy krem.
Serek ricotta ucieramy z cukrem pudrem i likierem mandarynkowym. Masę mieszamy z owocami kandyzowanymi i posiekaną drobno czekoladą.
Przygotowujemy lukier.
Cukier puder przesiewamy i ucieramy razem z sokiem z limonki - najlepiej w moździerzu. Lukier powinien być gładki, bez grudek (cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną soku (jeśli za gęsty). Możemy dodać do niego kilka kropli barwnika spożywczego.
Składamy ciasto.
Jeden biszkoptowy blat nasączamy obficie ponczem i smarujemy kremem. Drugi biszkopt również nasączamy alkoholem. Przykrywamy nim masę. Wierzch ciasta polewamy lukrem. Ciasto dekorujemy wiśniami i listkami mięty.
Ciasto zgłaszam do pysznego konkursu organizowanego przez Smakowity kąsek :
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/cassata-siciliana.html