Wykonanie

Zapraszam na szybki i lekki serniczek z
groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą
porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna
ricotta, wyborna
gorzka czekolada i świeży posmak
cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku)Uwaga- uzależnia))W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich.

Ciasto tortownica 23 cm:Składniki na kruche ciasto:v 200 g
mąki pszennejv 200 g
mąki krupczatki( u mnie semolina)v 250 g
masła ( z lodówki)v 120 g
cukru pudruv 2
żółtkav 1
jajkov 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie
serowe:v 600 g
serka ricottav 100 g
cukruv 1
jajkov 1 czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka ryżowa)v 90 g
groszku czekoladowego( z
gorzkiej czekolady)v ½ łyżeczki otartej
skórki z cytrynyv ½ laski waniliowej (ziarenka)Składniki na
lukier:v 1 lub 2 łyżeczki
soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)v Około ½ szklanki
cukru pudruSzybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h.Przygotowujemy nadzienie. Jeśli
serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy mikserem
serek z
cukrami, dodajemy całe
jajko, proszek budyniowy,
skórkę z cytryny i ziarenka
wanilii, dobrze mieszamy(mikserem), na sam koniec dodajemy
groszek czekoladowy. Nadzienie będzie miało półplynną konsystencję.Tortownicę wyłożoną papierem (spód) i wysmarowaną
margaryną po bokach wykładamy 2/3 ciasta. Średnica koła z kruchego ciasta powinna być 2 lub 3 cm większa niż średnica tortownicy, ponieważ z pozostałego ciasta utworzymy boki sernika. Na tak przygotowany spód wylewamy masę
serową. Przy pomocy radełka odcinamy ewentualny zbyt wysoki bok (sernik bardzo nie urośnie) i robimy kratkę z wyciętych radełkiem pasków z pozostałego ciasta.Sernik p ieczemy w 180 ° C ok. 40 min.Przed spożyciem lukrujemy
cytrynowym lukrem. Na
lukier rozcieramy
sok z cytryny z
cukrem pudremSernik jest najlepszy dnia następnego)Smacznego!
