Wykonanie

Pizza na śniadanie?
Czemu nie!Moja wersja przypadnie do gustu zarówno wielbicielom włoskiego przysmaku, jak i osobom, które są na diecie (spód składa się głównie z
mąki razowej i
otrębów). Pizzę można podawać z najróżniejszymi dodatkami. Ja wykorzystałam akurat to, co znajdowało się w mojej lodówce i wymagało szybkiego zużycia. Przygotowanie takiego śniadania nie zajmie więcej, niż 20 minut (ciasto od razu po zarobieniu możemy wstawić do piekarnika).Składniki (4 porcje):ciasto15 g
drożdży1 łyżeczka
cukru3/4 szklanki gorącej
wody1/4 szklanki zimnej
wody1 szklanka
mąki razowej1/2 szklanki
otrębów żytnich1/2 szklanki
mąki żytniej1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwekdodatki2
pomidory100 g
szynki (u mnie szwarcwaldzka)4 fileciki
anchois4
jajkarukolaZarabiamy ciasto.
Drożdże rozcieramy z
cukrem. Dolewamy do nich 1/2 szklanki zimnej
wody i 1/2 szklanki
wody gorącej. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce.Do miski wsypujemy
sól,
mąkę i
otręby. Wlewamy
oliwę i rozczyn. Mieszamy całość. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą gorącą
wodę. Zagniatamy ciasto (dodatek gorącej
wody znacznie ułatwia wyrabianie). Gotowe dzielimy na 4 części, formujemy najpierw w kulkę, a następnie spłaszczamy tworząc okrągłe placki.
Spody przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym placku układamy pokrojoną drobno
szynkę,
anchois i plasterki
pomidora. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po około 7 minutach podnosimy temperaturę do 200*C (musimy jak najmocniej rozgrzać wierzch naszych
bułek, by wybite na nie
jajka nie rozpłynęły się, a ścięły błyskawicznie). Wysuwamy blaszkę i wybijamy po jednym
jajku na pizzę. Szybko wstawiamy blaszkę ponownie do piekarnika. Pieczemy bułeczki do czasu, aż
jajka ładnie się zetną (ja uwielbiam płynne
żółtko, więc piekę pizze około 5 minut). Gotowe bułeczki oprószamy
solą i
pieprzem do smaku. Możemy dodać
rukolę lub ulubiony
ser.


