ßßß Cookit - przepis na Pszenno-razowe racuszki śniadaniowe

Pszenno-razowe racuszki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy lubimy, gdy ktos przyrządza nam śniadanie. Jestem cała w skowronkach, gdy mój mąż pokusi się o taką poranną niespodziankę. Jego specjalnością są racuszki z jabłkami (na które nikomu nie chce dać przepisu, bo twierdzi,ze go nie ma ;). Dziś zupełnie przypadkiem wyczarował nowe placki. Nie mogę jeść mleka, wiec użył wody. Zabrakło mu mąki pszennej, dosypał razowej. I tak oto powstało pyszne i pożywne śniadanie, które mam nadzieję jeszcze kiedyś powtórzy :D
SKŁADNIKI
szklanka mąki pszennej
szkalanka mąki razowej
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szklanka wody
30 g drożdży
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
WYKONANIE
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie.
Rozczyn mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli.
Wyrabiamy ciasto.
Ciasto nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/12/pszenno-razowe-racuszki-sniadaniowe.html