Wykonanie
Pokochałam to
pieczywo pochodzące ze
słonecznej Italii. Po mojej focacii z kolorowymi
pomidorkami przyszedł czas na chlebek z
oliwkami i
anchois. Pycha! Tym razem dodałam więcej
oliwy do ciasta, dzięki
czemu wyszło ono jeszcze bardziej chrupiące.Przed przystąpieniem do pracy koniecznie zapoznaj się z moim postem o cieście
drożdżowym .Składniki:15 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru3/4 szklanki letniej
wody2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej typ 5501/2 łyżeczki
soli6 łyżek
oliwy z oliwekponadtowydrylowane
oliwki czarnekilka filecików
anchoissól morskaoliwa z oliwekświeże
zioła (
tymianek,
oregano,
rozmaryn)
Wodę podgrzewamy. Odlewamy do garnuszka 1/4 szklanki
wody, dodajemy do niej
cukier i
drożdże. Mieszamy całość. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 10 minut.Do miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól,
oliwę, aktywne
drożdże i pozostałą
wodę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od ręki. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku). Ponownie odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie wykładamy przekrojone na pół
oliwki (wbijamy je delikatnie w ciasto). Palcami robimy dziurki w cieście. Wypełniamy je
oliwą. Całość oprószamy
solą morską i gałązkami świeżych
ziół.Pieczemy chlebek 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upływie wyznaczonego czasu wykładamy przekrojone wzdłuż na połówki fileciki
anchois. Wkładamy chlebek do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciepłą focaccię kroimy na kawałki i podajemy z
oliwą i
ziołami.