Wykonanie
Pieczywo pochodzące z Italii. Podawane jest często przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu lub do innych potraw jako dodatek. Można przekroić je na pół i wypełnić ulubionymi składnikami (
sałatą, grillowanym
mięsem,
fetą). Ja dodałam
pomidorki koktajlowe,
sól morską i
oliwę z oliwek...mniam!Przed przystąpieniem do pracy koniecznie zapoznaj się z moim postem o cieście
drożdżowym .Składniki:15 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru3/4 szklanki letniej
wody2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej typ 5501/2 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy z oliwekponadto
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliweksól morskasuszone
ziołaWodę podgrzewamy. Odlewamy do garnuszka 1/4 szklanki
wody, dodajemy do niej
cukier i
drożdże. Mieszamy całość. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 10 minut.Do miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól,
oliwę, aktywne
drożdże i pozostałą
wodę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od ręki. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku). Ponownie odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie wykładamy przekrojone na pół
pomidorki (wbijamy je delikatnie w ciasto). Palcami robimy dziurki w cieście. Wypełniamy je
oliwą. Całość oprószamy
solą morską.Pieczemy chlebek 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (spód i wierzch powinny się ładnie zarumienić). Ciepłą focaccię kroimy na kawałki i podajemy z
oliwą wymieszaną z suszonymi
ziołami.