Wykonanie
Składniki:500 g
mąki pszennej 550 lub 6501 łyżka
soli1 łyżeczka
cukru20 g świeżych
drożdży1 szklanka
wody3 łyżki
oliwy z oliwek EV2 łyżki
suszonego oregano.
Wykonanie:Pokruszone
drożdże wkładamy do miski, dodajemy
cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej
wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż
drożdże zaczną pracować.Do miski z
drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki
mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy
oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony
mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną
oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając, żeby raz na jakiś czas obracać
chlebki.