Wykonanie
Dziewczyny z wizażowego forum Słodkich Mam narobiły mi takiej ochoty na pizzę, że postanowiłam podjąć wyzwanie i spróbować zrobić zdrowszą wersję włoskiego placka. Tym razem zaryzykowałam pełnoziarnistą
mąkę z orkiszu. Mimo obaw, że ciasto nie wyrośnie i będzie gumowate wyszło dokładnie takie jak trzeba – cieniutkie i chrupiące.Podanych składników wystarczyło na 3 nieduże placki – przekroczyłam tu trochę normę WW bo sama
mąka to 5,3 wymiennika (o wymiennikach możesz poczytać tutaj) ale
cukry zmieściły się w
normie więc chyba od czasu do czasu można spróbować:) Co ważne
mąka pełnoziarnista jest bardziej sycąca od zwykłej więc 3 kawałek zjadłam już ledwo ledwo.Co do dodatków: wrzućcie to co smakuje Wam na pizzy najbardziej uważając tylko, żeby nie były to zbyt tłuste i kaloryczne dodatki. Na
boczek bym się nie odważyła ale chuda
wędlinka drobiowa i sos ze świeżych
pomidorów jak najbardziej. W mojej wersji pojawia się też
mozzarella light (ok. 1/3 kulki),
pieczarki, koktajlowe
pomidorki i
oliwki.Składniki:2g suchych
drożdżypół łyżeczki
oliwy z oliwekszczypta
soli¼ łyżeczki
cukru5-6 łyżek domowego sosu ze świeżych
pomidorów (przepis tutaj)wybrane dodatkiSposób przygotowania: Droższe rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej
wody i dosypać
cukier (nie próbujcie z
ksylitolem – nie wyrosną). Odstawić na 15 minut aż zaczną pracować (czyli przynajmniej podwoją objętość). Przygotowany zaczyn dolać do
mąki, dodać
oliwę z oliwek, jeszcze pół szklanki ciepłej
wody i wyrabiać ciasto. Tu trzeba będzie troszkę popracować bo wyrabiać trzeba przynajmniej 10 minut. W razie potrzeby – jeśli ciasto jest za suche dolewać po odrobinie
wody. Kulka ciasta powinna być sprężysta i nie przylepiać się do rąk. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na 2h żeby wyrosło. Do wyrośniętego ciasta dodajemy
sól, wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na 3 porcje. Z każdej kulki formujemy okrągły,cieniutki, płaski placek – możecie sobie pomóc wałkiem. Smarujemy
sosem pomidorowym i nakładamy dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 10-12 minut.