Wykonanie
14 grudnia 2013

Wiem, że połączenie
żurawiny,
kurczaka i
selera naciowego może szokować, a nawet dziwić, ale zapewniam, że właśnie ta
sałatka przypadnie Wam do gustu...Wam i Waszym kubkom
smakowym ;-) Ja ją uwielbiam (mimo, iż nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem łączenia smaku słonego i słodkiego w jednej misce).
SAŁATKA Z
KURCZAKIEM,
ŻURAWINĄ I
SELEREM NACIOWYM(Przepis mamy Łukasza)Składniki:1 wędzony
filet z kurczaka (poszukajcie w marketach)100 g
suszonej żurawiny5
łodyg selera naciowego400 g
kukurydzy konserwowej1
żółta papryka20-30 dag
sera żółtego w kostce1 mały
jogurt naturalny2 łyżki
majonezusólpieprzŁodygi selera myjemy dokładnie, obieramy z włókien i kroimy na około 1 centymetrowe kawałeczki. Umieszczamy je w misce i zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach wyjmujemy kosteczki z
wody i odcedzamy dokładnie.
Kurczaka,
paprykę oraz
ser kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy po kolei wszystkie składniki do dużej miski. Dodajemy
żurawinę,
seler,
kukurydzę,
majonez i
jogurt. Doprawiamy
sałatkę pieprzem i
solą (do smaku) i mieszamy dokładnie całość.
Sałatka jest najlepsza drugiego dnia, gdy smaki się połączą, a słodkie
jagody żurawiny napęcznieją.


Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.