ßßß Cookit - przepis na Babka marchewkowo - ziemniaczana

Babka marchewkowo - ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Babka ziemniaczana, u mnie w domu zwana nagusem, to niezapomniany smak mojego dzieciństwa. Proste składniki, szybkość przygotowania i przepyszny zapach zapiekanych ziemniaków z boczkiem. Każdy ją uwielbiał. Dziś zaproponuję wersję nagusa wzbogaconą o dodatkowe składniki. Intensywna pomarańczowa barwa sera mimolette doskonale komponuje się z marchewką, której słodycz przełamuje kwaśny rabarbar i ocet balsamiczny. Dzięki tym małym modyfikacjom uzyskujemy całkowicie odmienione danie. Pyszne, pięknie kolorowe i doskonałe na końcówkę lata. Zapraszam.
Składniki:
· 300 g ziemniaków
· 300 g marchewki
· 100 g rabarbaru
· 1 cebula
· 150 g boczku
· 100 g sera mimolette
· 1 jajko
· 1 łyżka mąki pszennej
· sól
· pieprz
· łyżka octu balsamicznego
Surowy boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci, pod koniec dodając pokrojoną drobno cebulę.
Ziemniaki, marchewki i rabarbar obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnego tarełka. Odsączmy z nadmiaru wody.
Do masy marchewkowo-ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, przygotowany boczek, ser starty na tarce o dużych oczkach, doprawiamy octem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy do zapiekania o wymiarach ok. 17 cm na 17 cm. Pieczemy 1 godzinę, temp. 190 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/babka-marchewkowo-ziemniaczana.html