Wykonanie
Babka ziemniaczana, u mnie w domu zwana nagusem, to niezapomniany smak mojego dzieciństwa. Proste składniki, szybkość przygotowania i przepyszny zapach zapiekanych
ziemniaków z
boczkiem. Każdy ją uwielbiał. Dziś zaproponuję wersję nagusa wzbogaconą o dodatkowe składniki. Intensywna pomarańczowa barwa
sera mimolette doskonale komponuje się z
marchewką, której
słodycz przełamuje kwaśny
rabarbar i
ocet balsamiczny. Dzięki tym małym modyfikacjom uzyskujemy całkowicie odmienione danie. Pyszne, pięknie kolorowe i doskonałe na końcówkę lata. Zapraszam.Składniki:· 300 g
ziemniaków· 300 g
marchewki· 100 g
rabarbaru· 1
cebula· 150 g
boczku· 100 g
sera mimolette· 1
jajko· 1 łyżka
mąki pszennej·
sól·
pieprz· łyżka
octu balsamicznegoSurowy boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci, pod koniec dodając pokrojoną drobno
cebulę.
Ziemniaki,
marchewki i
rabarbar obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnego tarełka. Odsączmy z nadmiaru
wody.Do masy
marchewkowo-ziemniaczanej dodajemy
mąkę,
jajko, przygotowany
boczek,
ser starty na tarce o dużych oczkach, doprawiamy
octem,
solą i
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy do zapiekania o wymiarach ok. 17 cm na 17 cm. Pieczemy 1 godzinę, temp. 190 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną
śmietaną. Smacznego!