Wykonanie
Pierogi kochamy z dosłownie wszystkimi rodzajami farszu, ale naszym ulubionym rodzajem pierogów są zdecydowanie te ruskie. Dlatego też w naszym domu goszczą one dosyć często pomimo swojej pracochłonności.Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki potrzebne do farszu:2 duże, ugotowane
ziemnaiki250 g białego,
tłustego sera1 duża
cebula20 dag
boczkuPieprz i
sólSposób przygotowania farszu:1. Podsmażamy pokrojony na drobne kawałki
boczek i pokrojoną w kostkę
cebulę.2. Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę.3. W dużej misce łączymy
ser,
ziemniaki,
boczek i
cebulę. Przyprawiamy 1/3 łyżeczki
pieprzu i 1/2 łyżeczki
soli.Składniki potrzebne do ciasta:2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłej
wody

Sposób przygotowania:1.Na stolnicę wysypujemy 2 szklanki
mąki, robimy w jej środku niewielki dołek, do którego wlewamy odrobinę
wody. Ugniatamy. Czynność kilkakrotnie powtarzamy. Ciasto ugniatamy łącznie ok. 7 minut, aż będzie dobrze wyrobione i sprężyste .2.W dużym garnku nastawiamy osoloną
wodę.3.Formułujemy z ciasta lekko spłaszczoną kulkę, którą oprószamy
mąką ( stolnica też musi być oprószona)4.Rozwałkowujemy ciasto, lekko je przekręcając, aby rozwałkować wszystkie boki. Co jakiś czas przewracam ciasto z jednej strony na drugą. Jak wałek zaczyna się kleić to ponownie lekko je oprószamy
mąką. Ciasto wałkujemy aż będzie cienkie jak papier, ok 1 mm.5.Bierzemy kubek, obręcz, szklankę lub małą miseczkę do wycinania kółek na cieście, z których później formułujemy pierogi. Resztki ciasta, które zostają z wycinania, zbieramy, skrapiamy odrobiną
wody i ponownie formułujemy kulkę.6.Czynności powtarzamy przy każdej kolejnej partii ciasta.7.Brzegi każdego z kółek, wykonanych z ciasta z jednej strony lekko moczymy. Na środek kółka łyżeczką nakładamy farsz i dokładnie sklejamy. Brzeg dekorujemy palcami.8. Ważne: farsz pieroga nie może dostać się w miejsce sklejenia, gdyż inaczej pieróg rozpadnie się podczas gotowania.9.Po ulepieniu wrzucamy pierogi do gotującej się wrzącej
wody. Delikatnie mieszamy. Czekamy aż się nie zagotują. Po zagotowaniu wyłączamy.10. Ważne: dolewamy szklankę zimnej
wody i wyjmujemy pierogi na ścierkę!!! Koniecznie to musi być ścierka, gdyż inaczej się posklejają.11.Gdy pierogi obciekną z jednej strony, delikatnie przewracamy je na drugą .12. Następnie przekładamy je do miski lub od razu na talerz.Smacznego!