ßßß Cookit - przepis na Polska klasyka czyli, pierogi ruskie

Polska klasyka czyli, pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Pierogi kochamy z dosłownie wszystkimi rodzajami farszu, ale naszym ulubionym rodzajem pierogów są zdecydowanie te ruskie. Dlatego też w naszym domu goszczą one dosyć często pomimo swojej pracochłonności.Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki potrzebne do farszu:
2 duże, ugotowane ziemnaiki
250 g białego, tłustego sera
1 duża cebula
20 dag boczku
Pieprz i sól
Sposób przygotowania farszu:
1. Podsmażamy pokrojony na drobne kawałki boczek i pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
3. W dużej misce łączymy ser, ziemniaki, boczek i cebulę. Przyprawiamy 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli.
Składniki potrzebne do ciasta:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy 2 szklanki mąki, robimy w jej środku niewielki dołek, do którego wlewamy odrobinę wody. Ugniatamy. Czynność kilkakrotnie powtarzamy. Ciasto ugniatamy łącznie ok. 7 minut, aż będzie dobrze wyrobione i sprężyste .
2.W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę.
3.Formułujemy z ciasta lekko spłaszczoną kulkę, którą oprószamy mąką ( stolnica też musi być oprószona)
4.Rozwałkowujemy ciasto, lekko je przekręcając, aby rozwałkować wszystkie boki. Co jakiś czas przewracam ciasto z jednej strony na drugą. Jak wałek zaczyna się kleić to ponownie lekko je oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy aż będzie cienkie jak papier, ok 1 mm.
5.Bierzemy kubek, obręcz, szklankę lub małą miseczkę do wycinania kółek na cieście, z których później formułujemy pierogi. Resztki ciasta, które zostają z wycinania, zbieramy, skrapiamy odrobiną wody i ponownie formułujemy kulkę.
6.Czynności powtarzamy przy każdej kolejnej partii ciasta.
7.Brzegi każdego z kółek, wykonanych z ciasta z jednej strony lekko moczymy. Na środek kółka łyżeczką nakładamy farsz i dokładnie sklejamy. Brzeg dekorujemy palcami.
8. Ważne: farsz pieroga nie może dostać się w miejsce sklejenia, gdyż inaczej pieróg rozpadnie się podczas gotowania.
9.Po ulepieniu wrzucamy pierogi do gotującej się wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Czekamy aż się nie zagotują. Po zagotowaniu wyłączamy.
10. Ważne: dolewamy szklankę zimnej wody i wyjmujemy pierogi na ścierkę!!! Koniecznie to musi być ścierka, gdyż inaczej się posklejają.
11.Gdy pierogi obciekną z jednej strony, delikatnie przewracamy je na drugą .
12. Następnie przekładamy je do miski lub od razu na talerz.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/07/polska-klasyka-czyli-pierogi-ruskie.html