ßßß

Sposób przygotowania:1.Na stolnicę wysypujemy 2 szklanki mąki, robimy w jej środku niewielki dołek, do którego wlewamy odrobinę wody. Ugniatamy. Czynność kilkakrotnie powtarzamy. Ciasto ugniatamy łącznie ok. 7 minut, aż będzie dobrze wyrobione i sprężyste .2.W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę.3.Formułujemy z ciasta lekko spłaszczoną kulkę, którą oprószamy mąką ( stolnica też musi być oprószona)4.Rozwałkowujemy ciasto, lekko je przekręcając, aby rozwałkować wszystkie boki. Co jakiś czas przewracam ciasto z jednej strony na drugą. Jak wałek zaczyna się kleić to ponownie lekko je oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy aż będzie cienkie jak papier, ok 1 mm.5.Bierzemy kubek, obręcz, szklankę lub małą miseczkę do wycinania kółek na cieście, z których później formułujemy pierogi. Resztki ciasta, które zostają z wycinania, zbieramy, skrapiamy odrobiną wody i ponownie formułujemy kulkę.6.Czynności powtarzamy przy każdej kolejnej partii ciasta.7.Brzegi każdego z kółek, wykonanych z ciasta z jednej strony lekko moczymy. Na środek kółka łyżeczką nakładamy farsz i dokładnie sklejamy. Brzeg dekorujemy palcami.8. Ważne: farsz pieroga nie może dostać się w miejsce sklejenia, gdyż inaczej pieróg rozpadnie się podczas gotowania.9.Po ulepieniu wrzucamy pierogi do gotującej się wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Czekamy aż się nie zagotują. Po zagotowaniu wyłączamy.10. Ważne: dolewamy szklankę zimnej wody i wyjmujemy pierogi na ścierkę!!! Koniecznie to musi być ścierka, gdyż inaczej się posklejają.11.Gdy pierogi obciekną z jednej strony, delikatnie przewracamy je na drugą .12. Następnie przekładamy je do miski lub od razu na talerz.Smacznego!