ßßß
Cookit - przepis na Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato
Składniki
Piersi z kurczaka
Mleko
Ryż
Sok z cytryny
Cytryna
Sól
Pieprz
Olej
Pita
Kukurydza kolby
Cukier
Rukola
Feta
Suszone pomidory
Bazylia
Ocet balsamiczny
Soda oczyszczona
Wykonanie
Dziś pomysł na szybki letni obiad z grilla - soczysty
kurcza
k,
rukola
i świeża
kukurydza
. Sekretem soczystego
kurczaka
jest oczywiście marynata - bardzo prosta na bazie
maślanki
(w wersji dla osób uczulonych na
nabiał
maślankę
polecam zastąpić
mlekiem
ryżowym
- wychodzi znakomicie) i
cytryny
.
Mięso
wychodzi naprawdę bardzo soczyste z przyjemnie
cytrynową
nutą . Fajnie komponuje się z wyrazistą
sałatą
i słodką
kukurydzą
. W wersji lżejszej
sałatkę
możemy zaserwować bez
pieczywa
. Jednak aby posiłek był prawdziwie sycący, polecam podać ją w grillowanych chlebkach
pita
. Taka maxi kanapka zadowoli każdego łakomczucha. Zapraszam!
Mięso
:· 1 podwójna
pierś z kurczaka
· 3/4 szklanki maślanki/ lub w wersji dla alergików
mleka
ryżowego
)·
sok z cytryny
· skórka otarta z
cytryny
·
sól
·
pieprz
·
olej
Ponadto:· 4
pity
· 2
kolby kukurydzy
+ 1/2 łyżeczki
cukru
· 150 g
rukoli
· 150 g
fety
· kilka
suszonych pomidorów
· pęczek
bazylii
·
sól
·
pieprz
· łyżka
octu balsamicznego
· kila łyżek
oleju
spod
suszonych pomidorów
Pierś z kurczaka
osuszamy ręcznikiem papierowym.Mieszamy
sól
,
pieprz
,
sok z cytryny
i skórkę. Dodajemy
maślankę
i dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy
kurczaka
- filety przekrawamy w poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na całą noc. Po tym czasie
kurczaka
osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie posmarowanym odrobiną
oleju
- ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od grubości piersi. Gotowe
mięso
odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na małe podłużne kawałki.
Kukurydzę
gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do
wody
dajemy
cukier
. Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.
Fetę
blendujemy z
suszonymi pomidorami
i listkami
bazylii
.
Rukolę
skrapiamy
olejem
spod
suszonych pomidorów
wymieszanym z odrobiną
soli
i łyżką
octu balsamicznego
. Dodajemy
kukurydzę
i
kurczaka
i dokładnie mieszamy. Już w takiej postaci możemy zaserwować
sałatkę
podając ją np. z
chlebem
. Możemy również podać ją w chlebkach
pita
.
Chlebki pita
smarujemy delikatnie
olejem
spod
suszonych pomidorów
, następnie podgrzewamy z obu stron na patelni grillowej. Każdą kieszonkę
chlebową
przekrawamy i smarujemy od wewnątrz
pomidorowym
serkiem
. Układamy porcję sałatki. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/grillowana-soczysta-piers-z-kurczaka.html
Przepisy powiązane
Roladki z kurczaka na parze z suszonymi pomidorami i fetą
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą (gotowane na parze)
Gotowanie
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów
Składniki powiązane (0)