ßßß Cookit - przepis na Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na szybki letni obiad z grilla - soczysty kurcza k, rukola i świeża kukurydza . Sekretem soczystego kurczaka jest oczywiście marynata - bardzo prosta na bazie maślanki (w wersji dla osób uczulonych na nabiał maślankę polecam zastąpić mlekiem ryżowym- wychodzi znakomicie) i cytryny . Mięso wychodzi naprawdę bardzo soczyste z przyjemnie cytrynową nutą . Fajnie komponuje się z wyrazistą sałatą i słodką kukurydzą. W wersji lżejszej sałatkę możemy zaserwować bez pieczywa. Jednak aby posiłek był prawdziwie sycący, polecam podać ją w grillowanych chlebkach pita . Taka maxi kanapka zadowoli każdego łakomczucha. Zapraszam!
Mięso:
· 1 podwójna pierś z kurczaka
· 3/4 szklanki maślanki/ lub w wersji dla alergików mleka ryżowego)
· sok z cytryny
· skórka otarta z cytryny
· sól
· pieprz
· olej
Ponadto:
· 4 pity
· 2 kolby kukurydzy + 1/2 łyżeczki cukru
· 150 g rukoli
· 150 g fety
· kilka suszonych pomidorów
· pęczek bazylii
· sól
· pieprz
· łyżka octu balsamicznego
· kila łyżek oleju spod suszonych pomidorów
Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.
Mieszamy sól, pieprz, sok z cytryny i skórkę. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy kurczaka - filety przekrawamy w poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na całą noc. Po tym czasie kurczaka osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie posmarowanym odrobiną oleju - ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od grubości piersi. Gotowe mięso odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na małe podłużne kawałki.
Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.
Fetę blendujemy z suszonymi pomidorami i listkami bazylii.
Rukolę skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z odrobiną soli i łyżką octu balsamicznego. Dodajemy kukurydzę i kurczaka i dokładnie mieszamy. Już w takiej postaci możemy zaserwować sałatkę podając ją np. z chlebem. Możemy również podać ją w chlebkach pita.
Chlebki pita smarujemy delikatnie olejem spod suszonych pomidorów, następnie podgrzewamy z obu stron na patelni grillowej. Każdą kieszonkę chlebową przekrawamy i smarujemy od wewnątrz pomidorowym serkiem. Układamy porcję sałatki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/grillowana-soczysta-piers-z-kurczaka.html