Wykonanie
Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego,w
trosce o swoje zdrowie, sięgam po nie codziennie i staram się, by smakowicie wkomponować je w posiłki serwowane moim bliskim.Dziś zapraszam na deser, którego głównym składnikiem jest
twaróg i
maślanka. Zastosowana
mąka orkiszowa pełnoziarnista idealnie nadaje się do kruchych ciast i jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla zwykłej
mąki pszennej. Zamiast klasycznego
dodatku do ciasta półfrancuskiego jakim jest
śmietana, sięgnęłam po zdrowszą i lżejszą
maślankę. Rurki możemy napełnić dwojakim farszem- nieco cięższym, bo przygotowanym na
maśle, kremem budyniowym i nieco mniej klasycznie- nadzieniem
twarożkowym. Koniecznie wypróbujcie ten drugi- jest niezwykle delikatny, kremowy i puszysty.Zapraszam więc na zdrowszą wersję rurek z kremem- idealny deser dla małych i dużych łasuchów :) .Składniki (na ok. 30 rurek)3 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 g zimnego
masłaszczypta
soli3/4 szklanki ksylitolu/ lub
cukru kryształuszklanka zimnej
maślankiroztopione
masło do posmarowania foremek
Mąkę łączymy z
solą i ksylitolem/
cukrem. Siekamy z zimnym
masłem. Dodajemy
maślankę i zarabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę (lub na całą noc).Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym
masłem. Na tak przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek i studzimy na kratce. Wystudzone rurki faszerujemy kremem
waniliowym lub
twarogowym.Masa twarogowa:· 750 g
serka twarogowego typu włoskiego dokładnie zblendowanego z 4 łyżkami
maślanki· 4
żółtka (
jaja sparzamy gorącą
wodą)· 5-6 łyżek
miodu· łyżka ekstraktu
waniliowego ·
Żółtka ucieramy z
miodem, stopniowo - cały czas miksując- dodajemy zblendowany
serek twarogowy. Na koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki. Gotowe rurki posypujemy
cukrem pudrem. Idealnie smakują ze świeżymi
truskawkami. Smacznego!Krem
waniliowy:· 0,5 l
mleka· 3/4 szklanki
cukru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1 łyżka
mąki pszennej· 2
żółtka· 200 g miękkiego
masła· łyżka ekstraktu
waniliowego1,5 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. W pozostałym
mleku rozprowadzamy
mąki oraz
żółtka. Do gotującego się
mleka przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty
budyń.
Budyń studzimy.
Masło dokładnie ucieramy. Do utartego
masła dodajemy partiami przestudzony
budyń. Dodajemy ekstrakt
waniliowy - dobrze mieszamy. Kremem napełniamy rurki. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!

Strona kokursowa