ßßß Cookit - przepis na Zdrowe i dietetyczne ciasto z kaszy gryczanej z bananową pianką i truskawkami

Zdrowe i dietetyczne ciasto z kaszy gryczanej z bananową pianką i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Dziś zaproponuję Wam pyszne i mega zdrowe ciasto bezglutenowe . Jego bazą jest kasza gryczana ugotowana na mleczku kokosowym. Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz - nie zakwasza organizmu, nie zawiera glutenu, za to dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników mineralnych, białko, witaminy, żelazo, kwas foliowy, potas, fosfor i magnez. Sięgajmy po nią jak najczęściej. A pamiętać o tym powinny w szczególności osoby z nadciśnieniem, cierpiące na choroby serca, układu krążenia, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze i te, które narażone są na duży stres.
Kaszę gryczaną zazwyczaj przygotowuje się na sypko jako dodatek do dań wytrawnych. Zachęcam jednak, aby przełamać ten schemat i wykorzystać ją jako bohatera pysznego ciasta, którym pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich czy też gości. Takie prozdrowotne ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby na diecie bezglutenowej i te, które muszą unikać białego cukru . Aby było naprawdę zdrowo zastąpiłam go bowiem ksylitolem, czyli cukrem brzozowym . Uzupełnieniem całości jest surowa czekolada - skarbnica magnezu, potasu i żelaza. Sezonowego charakteru nadają deserowi pięknie czerwone truskawki zatopione w bananowej piance . Ciasto z powodzeniem można zapakować i zabrać ze sobą na piknik, czy też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Szczerze polecam :) .
Składniki na ciasto:
200 g kaszy gryczanej KUPIEC + 400 ml mleczka kokosowego
3 żółtka
2 jajka
szklanka ksylitolu- cukru brzozowego
3/4 szklanki mąki gryczanej
5 łyżek masła klarowanego
2 łyżki oleju kokosowego- płynnego
50 g surowej czekolady
2 łyżeczki sody
łyżka dobrego ciemnego kakao
100 g orzechów włoskich
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całe mleczko kokosowe. Wystudzoną blendujemy. Jaja i żółtka ucieramy na puszysto z ksylitolem. W garnku rozpuszczamy masło, olej kokosowy, czekoladę i kakao. Masę dodajemy do kaszy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz utarte jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy 24 x 24 cm wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozrzucamy orzechy włoskie. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy. Przekrawamy na pół. Dolną część układamy ponownie w foremce.
Masa:
· 4 duże dojrzałe banany
· 3 łyżki miodu
· pół szklanki mleka ryżowego z migdałami
· 3 łyżki żelatyny
· truskawki - tyle ile zabierze foremka
- nerkowce
- listki stewii
Banany blendujemy z miodem na gładką masę. Żelatynę zalewamy mlekiem ryżowym. Kiedy napęcznieje lekko podgrzewamy (ale nie gotujemy!), żeby żelatyna się rozpuściła. Dodajemy do masy bananowej i dokładnie blendujemy.
Na dolnym placku układamy kawałki truskawek. Owoce zalewamy masą bananową. Kiedy lekko stężeje przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Dekorujemy nerkowcami i listkami stewii. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-kaszy-gryczanej-z-bananowa.html