Wykonanie
Dziś zaproponuję Wam pyszne i mega zdrowe ciasto bezglutenowe . Jego bazą jest
kasza gryczana ugotowana na
mleczku kokosowym.
Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych
kasz - nie zakwasza organizmu, nie zawiera glutenu, za to dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników mineralnych,
białko, witaminy, żelazo, kwas foliowy, potas, fosfor i magnez. Sięgajmy po nią jak najczęściej. A pamiętać o tym powinny w szczególności osoby z nadciśnieniem, cierpiące na choroby
serca, układu krążenia, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze i te, które narażone są na duży stres.
Kaszę gryczaną zazwyczaj przygotowuje się na sypko jako dodatek do dań wytrawnych. Zachęcam jednak, aby przełamać ten schemat i wykorzystać ją jako bohatera pysznego ciasta, którym pozytywnie zaskoczycie swoich
bliskich czy też gości. Takie prozdrowotne ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby na diecie bezglutenowej i te, które muszą unikać
białego cukru . Aby było naprawdę zdrowo zastąpiłam go bowiem
ksylitolem, czyli
cukrem brzozowym . Uzupełnieniem całości jest surowa
czekolada - skarbnica magnezu, potasu i żelaza. Sezonowego charakteru nadają deserowi pięknie czerwone
truskawki zatopione w bananowej piance . Ciasto z powodzeniem można zapakować i zabrać ze sobą na piknik, czy też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Szczerze polecam :) .Składniki na ciasto:200 g
kaszy gryczanej KUPIEC + 400 ml
mleczka kokosowego3
żółtka2
jajkaszklanka
ksylitolu-
cukru brzozowego3/4 szklanki
mąki gryczanej5 łyżek
masła klarowanego2 łyżki
oleju kokosowego- płynnego50 g surowej
czekolady2 łyżeczki
sodyłyżka dobrego ciemnego
kakao100 g
orzechów włoskichKaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całe
mleczko kokosowe. Wystudzoną blendujemy.
Jaja i
żółtka ucieramy na puszysto z
ksylitolem. W garnku rozpuszczamy
masło,
olej kokosowy,
czekoladę i
kakao. Masę dodajemy do
kaszy. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą oraz utarte
jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy 24 x 24 cm wysmarowanej odrobiną
masła i obsypanej
mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozrzucamy
orzechy włoskie. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.Ciasto studzimy. Przekrawamy na pół. Dolną część układamy ponownie w foremce.Masa:· 4 duże dojrzałe
banany· 3 łyżki
miodu· pół szklanki
mleka ryżowego z
migdałami· 3 łyżki
żelatyny·
truskawki - tyle ile zabierze foremka-
nerkowce- listki
stewiiBanany blendujemy z
miodem na gładką masę.
Żelatynę zalewamy
mlekiem ryżowym. Kiedy napęcznieje lekko podgrzewamy (ale nie gotujemy!), żeby
żelatyna się rozpuściła. Dodajemy do masy bananowej i dokładnie blendujemy.Na dolnym placku układamy kawałki
truskawek.
Owoce zalewamy masą
bananową. Kiedy lekko stężeje przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Dekorujemy
nerkowcami i listkami
stewii. Smacznego!