ßßß Cookit - przepis na Pysznie w 30 minut czyli szybki i wykwintny obiad dla całej rodziny

Pysznie w 30 minut czyli szybki i wykwintny obiad dla całej rodziny

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na wykwintne danie dla tych, którzy pomimo natłoku zajęć i obowiązków, nie chcą zrezygnować ze zdrowej, domowej kuchni. Taki posiłek spokojnie możemy zaserwować nie tylko naszym domownikom, ale również gościom. Smaki fajnie się komponują, a talerz pięknie prezentuje wszystkie smaki wiosny. Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności puree przygotowane na bazie naturalnego serka kremowego i batatów. Słodycz tych ostatnich zostaje złamana przyjemnie kwaskowatym rabarbarem. Delikatnie wyczuwalny, niepowtarzalnie wzbogaca smak nietuzinkowego puree.
Polecam!
Pysznie w 30 minut- czyli serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto
Składniki na 2 porcje
· kawałek dorsza ze skórką ok. 300-400 g
· kilka zielonych szparagów
· sól
· pieprz
· sok z cytryny
· 4 łyżki płatków owsianych
· Arla Apetina Serek Kremowy Pomidory i Bazylia 125 g
· 1 duży batat
· 1/2 dużej łodygi rabarbaru
· olej spod suszonych pomidorów
· Arla Apetina Serek Kremowy Naturalny 125 g
· kilka rzodkiewek
Pesto z rzodkiewki:
· liście z 2 pęczków rzodkiewki
· 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
· sól do smaku
· łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka miodu
· ząbek czosnku
· olej rzepakowy- ile zabierze
1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Do piekarnika wstawiamy pokrojonego w drobną kostkę, obranego batata i rabarbar pokrojony również w drobną kostkę- warzywa należy skropić olejem i lekko posolić.
2. W tym samym czasie dorsza porcjujemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie olejem spod suszonych pomidorów- skórką do dołu. Serek pomidorowo-bazyliowy mieszamy z płatkami owsianymi. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy porcję serka na kawałki dorsza. Na serku układamy kawałki szparagów przekrojone wzdłuż na pół. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już bataty i rabarbar i pieczemy ok. 18 minut.
3. Kiedy dorsz i warzywa się pieką, przygotujemy pesto- wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
4. Kiedy warzywa będą miękkie (po ok. 20 minutach), wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodając pod koniec serek naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
5. Składanie potrawy- na talerzu wykładamy porcję pesto. Obok porcję puree (użyłam specjalnego ringu). Na puree układamy kawałek dorsza pod serkowo-otrębową pierzynką. Całość ozdabiamy słupkami rzodkiewki i zwieńczamy kilkoma kroplami rzodkiewkowego pesto. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/pysznie-w-30-minut-czyli-szybki-i.html