Wykonanie
Dziś pomysł na wykwintne danie dla tych, którzy pomimo natłoku zajęć i obowiązków, nie chcą zrezygnować ze zdrowej, domowej kuchni. Taki posiłek spokojnie możemy zaserwować nie tylko naszym domownikom, ale również gościom. Smaki fajnie się komponują, a talerz pięknie prezentuje wszystkie smaki wiosny. Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności puree przygotowane na bazie
naturalnego serka kremowego i
batatów.
Słodycz tych ostatnich zostaje złamana przyjemnie kwaskowatym
rabarbarem. Delikatnie wyczuwalny, niepowtarzalnie wzbogaca smak nietuzinkowego puree.Polecam!Pysznie w 30 minut- czyli
serkowo-
pomidorowy dorsz ze
szparagami na
rabarbarowo-
batatowym puree z
rzodkiewkowym pestoSkładniki na 2 porcje· kawałek
dorsza ze skórką ok. 300-400 g· kilka
zielonych szparagów·
sól·
pieprz·
sok z cytryny· 4 łyżki
płatków owsianych· Arla Apetina
Serek Kremowy
Pomidory i
Bazylia 125 g· 1 duży
batat· 1/2 dużej łodygi
rabarbaru·
olej spod suszonych pomidorów· Arla Apetina
Serek Kremowy Naturalny 125 g· kilka
rzodkiewekPesto z
rzodkiewki:· liście z 2 pęczków
rzodkiewki· 2 garście uprażonych
orzeszków ziemnych·
sól do smaku· łyżka
octu balsamicznego· łyżeczka
miodu· ząbek
czosnku·
olej rzepakowy- ile zabierze1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Do piekarnika wstawiamy pokrojonego w drobną kostkę, obranego
batata i
rabarbar pokrojony również w drobną kostkę- warzywa należy skropić
olejem i lekko posolić.2. W tym samym czasie
dorsza porcjujemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy i
pieprzymy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie
olejem spod suszonych pomidorów- skórką do dołu.
Serek pomidorowo-
bazyliowy mieszamy z
płatkami owsianymi. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wykładamy porcję
serka na kawałki
dorsza. Na
serku układamy kawałki
szparagów przekrojone wzdłuż na pół. Całość delikatnie skrapiamy
olejem spod suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już
bataty i
rabarbar i pieczemy ok. 18 minut.3. Kiedy
dorsz i warzywa się pieką, przygotujemy pesto- wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.4. Kiedy warzywa będą miękkie (po ok. 20 minutach), wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodając pod koniec
serek naturalny. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.5. Składanie potrawy- na talerzu wykładamy porcję pesto. Obok porcję puree (użyłam specjalnego ringu). Na puree układamy kawałek
dorsza pod
serkowo-
otrębową pierzynką. Całość ozdabiamy słupkami
rzodkiewki i zwieńczamy kilkoma kroplami
rzodkiewkowego pesto. Smacznego!

