Wykonanie

Ach, to uczucie, kiedy prosisz sprzedawcę, aby od
rzodkiewki nie odcinał
natki, ponieważ to właśnie ją chcesz zjeść. Pan najpierw patrzy z niedowierzaniem, później z lekkim obrzydzeniem (jak na zjadacza nikomu niepotrzebnych resztek), a na koniec z nieukrywaną litością pakuje całą torbę
natki rzodkiewki, "bo przecież NIKOMU to się nie przyda". I bardzo dobrze, bo dzięki temu otrzymałam solidną porcję pesto. Dodałam do niego przepyszny
ser koryciński, ale jeśli nie macie do niego dostępu, możecie wykorzystać inny, ulubiony
ser. Swoją
drogą dziwna sprawa z tym
rzodkiewkowym pesto. Kiedy
jadłam je za pierwszym razem, nie byłam przekonana co do jego smaku, ale mimo wszystko nie potrafiłam się od niego oderwać. Mówiąc: to nie jest dla mnie, już więcej go nie zrobię, nakładałam sobie na talerz kolejne jego porcje. Dziś pesto z
rzodkiewki uwielbiam. Jednoznacznie.


Pesto z liści
rzodkiewki - składniki:- 4-5 solidnych garści liści
rzodkiewki- 3 garście
orzeszków ziemnych (niesolonych)- ok. 120 g.
sera korycińskiego- ok. pół szklanki
oleju rzepakowego- ząbek
czosnku-
sok z cytryny- opcjonalnie
sól i
pieprzPesto z liści
rzodkiewki - przygotowanie:Liście
rzodkiewki dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera. Dodajemy
czosnek, pokrojony na kawałki
ser,
olej.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty. Również dorzucamy do blendera.Wszystko miksujemy na pastę.Przekładamy do miski i dodajemy do smaku
sok z cytryny i ewentualnie
sól i
pieprz.Pesto z
rzodkiewki możemy podawać do ugotowanego
makaronu lub jako dodatek do
chleba.Smacznego!
