ßßß
Cookit - przepis na Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami
Składniki
Makaron
Pita
Zielone szparagi
Boczek wędzony
Olej rzepakowy
Sól
Pieprz
Czosnek
Żółtko
Woda
Soda oczyszczona
Szczypiorek
Wykonanie
W maju
szparagi
często goszczą na moim
stole
. Uwielbiam je jako danie główne z nieznacznymi dodatkami w postaci
białego sera
czy
ziołowo
-
orzechowego
sosu. Dziś pojawią się jako uzupełnienie
makaronu
gryczanego z
boczkiem
w
żółtkowym
sosie. Szybki i sycący obiad dla całej rodziny- polecam ;) .Składniki:· 300 g
makaronu
gryczanego
nitki
· pęczek
zielonych szparagów
· 500 g
wędzonego boczku
·
olej rzepakowy
·
sól
·
pieprz
· ząbek
czosnku
· 3
żółtka
+ 10 łyżek
wody
spod
makaronu
·
szczypiorek
- duży pęczek
Makaron
gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Szparagi
pozbawiamy zdrewniałych części i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżeczką
cukru
.
Boczek
kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż cały tłuszcz ładnie się wytopi. Dodajemy posiekany
czosnek
i chwilę smażymy. Ugotowany
makaron
dodajemy do
boczku
- całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy rozbełtane z
wodą
spod
gotowania
makaronu
żółtka
- ponownie dokładnie mieszamy.
Szparagi
kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na odrobinie
oleju
z drobno posiekanym
szczypiorkiem
. Podsmażone warzywa dodajemy do
makaronu
.Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/gryczane-spaghetti-z-boczkiem-i.html
Przepisy powiązane
Rurki zite ze szpinakiem
Carbonara
Łazanki orkiszowe z młodą kapustą
Spaghetti carbonara wersja zachodnia
CARBONARA
Składniki powiązane (0)