ßßß Cookit - przepis na Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami

Gryczane spaghetti z boczkiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

W maju szparagi często goszczą na moim stole. Uwielbiam je jako danie główne z nieznacznymi dodatkami w postaci białego sera czy ziołowo-orzechowego sosu. Dziś pojawią się jako uzupełnienie makaronu gryczanego z boczkiem w żółtkowym sosie. Szybki i sycący obiad dla całej rodziny- polecam ;) .
Składniki:
· 300 g makaronu gryczanego nitki
· pęczek zielonych szparagów
· 500 g wędzonego boczku
· olej rzepakowy
· sól
· pieprz
· ząbek czosnku
· 3 żółtka + 10 łyżek wody spod makaronu
· szczypiorek - duży pęczek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż cały tłuszcz ładnie się wytopi. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Ugotowany makaron dodajemy do boczku- całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy rozbełtane z wodą spod gotowania makaronu żółtka- ponownie dokładnie mieszamy.
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na odrobinie oleju z drobno posiekanym szczypiorkiem. Podsmażone warzywa dodajemy do makaronu.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/gryczane-spaghetti-z-boczkiem-i.html