Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie potrawy. Chociaż łazanki zrobiłam sama, wcale nie są pracochłonne, bo przecież nie trzeba nic tu kleić jak przy pierogach, wystarczy pokroić ciasto na zgrabne kawałki i ugotować. Domowe, mięciutkie i pyszne łazanki połączyłam z
młodą kapustą, duszoną z
wędzonym boczkiem.

Składniki :Ciasto:1,5 szklanki
mąki orkiszowejszczypta
soli1
żółtko1 łyżka miękkiego
masłaok. 0,5 szklanki ciepłej
wodyDuszona
kapusta :0,5 główki
młodej kapusty150 g.
wędzonego boczku w plastrach1 ząbek
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Ze składników ciasta zagniatam elastyczne, miękkie ciasto - rozwałkowuję je na grubość ok. 3 mm, kroję w romby. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Dokładnie odcedzam, przelewam zimną
wodą.
Kapustę i
boczek siekam w drobne paseczki.
Boczek przekładam na patelnię i smażę, aż się lekko wytopi, wtedy dodaję posiekany
czosnek i dokładam
kapustę. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, duszę ok. 15 minut. Dorzucam na patelnię łazanki mieszam. Podaję gorące.Przepis autorski.

