Wykonanie
Mam dziś dla Was pomysł na tani obiad, który- jestem przekonana- wszystkim posmakuje. Te pierożki mają wiosenny smak- są nadziane
młodą kapustą duszoną z
boczkiem, polane
masłem i posypane
koperkiem.
Masło jest także w cieście; dzięki niemu jest ono elastyczne i bardzo łatwe w obróbce.



Składniki na ok. 35-40 sztuk :Ciasto :2 szklanki
mąki pszennejduża szczypta
soli1
żółtko1,5 łyżki
masła roślinnegodo 1 szklanki ciepłej
wodyFarsz :0,5 główki
młodej kapusty200 g.
wędzonego boczku (w plasterkach)1 ząbek
czosnku1 łyżka posiekanego
koperku2 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Farsz: Drobno posiekaną
kapustę przekładam na patelnię z
olejem, lekko ją
solę i pod przykryciem smażę 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Boczek siekam w cienkie paseczki, dokładam do
kapusty razem z posiekanym
czosnkiem, duszę razem kolejne 15 minut. Na koniec dodaję
koperek, doprawiam
solą i
pieprzem.Ze składników ciasta zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Rozwałkowuję je na grubość 3 mm, wykrajam dużą szklanką kółka. Na środek każdego kółka wykładam solidną łyżeczkę farszu i sklejam pierogi. Wrzucam je do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuję - po 3 minutach od wypłynięcia są gotowe. Podaję na gorąco, polane roztopionym
masłem i posypane
koperkiem.Przepis autorski.


