Wykonanie
Kolejny sposób na
młodą kapustę to uduszenie jej z
pomidorami, z dodatkiem
wędzonego boczku i
kiełbasy. Można ją jeść jako gęstą zupę, ale także jako dodatek do drugiego dania. Pyszna, szybka i bardzo smaczna.Zapraszam też na
młodą zasmażaną
kapustę oraz na
kapustę z
pieczarkami i
śmietaną .

Składniki :1 mała główka
młodej kapusty0,5 szklanki
wody200 g.
boczku wędzonego100 g. dowolnej
kiełbasy2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku2 dojrzałe
pomidory2 łyżki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Kapustę szatkuję w cieniutkie paseczki, przekładam do garnka, dolewam łyżkę
oleju,
wodę, lekko
solę i duszę 10 minut pod przykryciem.
Kiełbasę kroję w małą kosteczkę,
boczek w paseczki - smażę je z dodatkiem łyżki
oleju na do lekkiego zrumienienia, po czym przekładam do garnka. Dodaję posiekany
czosnek, pokrojone w kostkę
pomidory (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) i przecier. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, duszę jeszcze 15 minut.Przepis autorski.