Wykonanie
Bardzo kaloryczna i sycąca wersja sosu do
makaronu : carbonaraSKŁADNIKI:
makaron15 dag
boczku wędzonego250 ml kremówki15 dag łagodne
sera żółtego tartego
natka pietruszkirozmaryn3
żółtkaząbek
czosnkucebulasól,
pieprzUgotować
makaron aldente, odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, odcedzić. W kubeczku rozmieszać
śmietanę,
żółtka, wyciśnięty
czosnek i
ser żółty.
Makaron z posiekaną
cebulą obsmażyć na patelni, na której smażył się
boczek, dodać
boczek i
zioła, wlać
śmietanę, chwilę podgrzewać, aby sos zgęstniał, zdjęć z gazu. Uważać, aby sos się nie zagotował, bo się "zważy" -
jajka się zetną.