ßßß Cookit - przepis na Czeko-truskawkowiec na cukiniowym spodzie brownie

Czeko-truskawkowiec na cukiniowym spodzie brownie

nazwa

Wykonanie

Dziś pyszne mega czekoladowe ciasto, w którym wykorzystałam czekoladę nawiązującą do cukierków, które nieodzownie kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodzi oczywiście o nową czekoladę Goplany - Mister Ron. Mleczna czekolada wypełniona truskawkowym wnętrzem zainspirowała mnie do przygotowania truskawkowca z dużą ilością zarówno tych pysznych sezonowych owoców jak też czekolady. Konsystencja masy truskawkowo-czekoladowej jest niezwykle aksamitna i delikatna. Rozpływa się w ustach i doskonale współgra z wilgotnym kakaowym spodem przygotowanym na bazie cukinii. A jakby tego było mało, całość wieńczy polewa truskawkowa z nutą toffi - tu wybrałam czekoladę Toffino. Polecam serdecznie ten przepis wszystkim miłośnikom czekolady i truskawek- będziecie usatysfakcjonowani!
Spód cukiniowy :
· 250 g cukinii (jedna średnia)
· 1 jajko
· 3/4 szklanki brązowego cukru
· 100 g miękkiego masła
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· kopiasta łyżka dobrego kakao
Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz jajko. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką) i podpiekamy ok. 15 minut temp. 180 stopni termoobieg.
Masa:
- 1kg truskawek
- 1 szklanka domowego cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
Truskawki blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy.
- 3 tabliczki czekolady Goplana Mister Ron 90g
- 2 tabliczki czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g
Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (4 tabliczki- 2 mleczne i 2 Mister Ron) dodajemy do masy truskawkowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy lekko posiekaną 1 tabliczk ę czekolady Mister Ron. Wylewamy na to masę truskawkową.
Czekoladowe esy-floresy
1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 90 g
łyżka masła orzechowego solonego
łyżka cukru pudru
Czekoladę gorzką topimy nad kąpielą wodną z łyżką masła orzechowego i łyżką cukru pudru. Na powierzchni truskawkowej delikatnie rozkładamy porcjami masę czekoladową i rozprowadzamy ją wykałaczką tworząc ozdobne wzorki.
Ciasto pieczemy około 90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Już takie możemy zaserwować naszym gościom - prezentując ładne wzorki z gorzkiej czekolady. Dla prawdziwych smakoszy czekolady i truskawek polecam jednk pójść o krok dalej i przygotować niezwykle smakowitą polewę - czeko-truskawkę z nutą toffi.
Czeko-truskawka :
· 500 g truskawek
· 1 tabliczka czekolady Goplana Toffino 90g
· łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Dodatkowo do dekoracji
· 1 tabliczka czekolady Goplana Mister Ron 90g
Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Czekoladę Mister Ron dzielimy na cząstki, każdą przekrawamy po skosie na pół. Takie trójkąciki układamy dookoła tworząc dekoracyjny rant.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/czeko-truskawkowiec-na-cukiniowym.html