Wykonanie
Dziś pyszne mega
czekoladowe ciasto, w którym wykorzystałam
czekoladę nawiązującą do
cukierków, które nieodzownie kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodzi oczywiście o nową
czekoladę Goplany - Mister Ron.
Mleczna czekolada wypełniona
truskawkowym wnętrzem zainspirowała mnie do przygotowania truskawkowca z dużą ilością zarówno tych pysznych sezonowych
owoców jak też
czekolady. Konsystencja masy
truskawkowo-czekoladowej jest niezwykle aksamitna i delikatna. Rozpływa się w ustach i doskonale współgra z wilgotnym
kakaowym spodem przygotowanym na bazie
cukinii. A jakby tego było mało, całość wieńczy polewa truskawkowa z nutą
toffi - tu wybrałam
czekoladę Toffino. Polecam serdecznie ten przepis wszystkim miłośnikom
czekolady i
truskawek- będziecie usatysfakcjonowani!Spód
cukiniowy :· 250 g
cukinii (jedna średnia)· 1
jajko· 3/4 szklanki
brązowego cukru· 100 g miękkiego
masła· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia· kopiasta łyżka dobrego
kakaoMasło ucieramy z
cukrem. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao oraz
jajko.
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką) i podpiekamy ok. 15 minut temp. 180 stopni termoobieg.Masa:- 1kg
truskawek- 1 szklanka domowego
cukru waniliowego- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
mąki pszennej- 3
jajka- 200 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%Truskawki blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy.- 3 tabliczki
czekolady Goplana Mister Ron 90g- 2 tabliczki
czekolady Goplana Oryginalna
Mleczna 90gRoztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę (4 tabliczki- 2
mleczne i 2 Mister Ron) dodajemy do masy truskawkowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy lekko posiekaną 1 tabliczk ę
czekolady Mister Ron. Wylewamy na to masę
truskawkową.
Czekoladowe esy-floresy1 tabliczka
czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 90 głyżka
masła orzechowego solonegołyżka
cukru pudruCzekoladę gorzką topimy nad kąpielą
wodną z łyżką
masła orzechowego i łyżką
cukru pudru. Na powierzchni truskawkowej delikatnie rozkładamy porcjami masę
czekoladową i rozprowadzamy ją wykałaczką tworząc ozdobne wzorki.Ciasto pieczemy około 90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Już takie możemy zaserwować naszym gościom - prezentując ładne wzorki z
gorzkiej czekolady. Dla prawdziwych smakoszy
czekolady i
truskawek polecam jednk pójść o krok dalej i przygotować niezwykle smakowitą polewę - czeko-
truskawkę z nutą
toffi.Czeko-
truskawka :· 500 g
truskawek· 1 tabliczka
czekolady Goplana Toffino 90g· łyżka
mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej
wodyDodatkowo do dekoracji· 1 tabliczka
czekolady Goplana Mister Ron 90g
Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy
owoce puszczą sok, dodajemy połamaną
czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby
czekolada się rozpuściła. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej
wody. Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Czekoladę Mister Ron dzielimy na cząstki, każdą przekrawamy po skosie na pół. Takie trójkąciki układamy dookoła tworząc dekoracyjny rant.Smacznego!