ßßß

Klasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.
Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaWszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej).W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką.



