Wykonanie
Klasyczne
ciasteczka z
czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej
kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.
Proste
Ciasteczka z
Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości
ciasteczek)180 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej125 g
masła4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 100-150 g
czekolady (
mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość
masła (opcjonalnie)dowolna posypkaWszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek
ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)
Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki
masła (w razie konieczności nawet więcej).W polewie zanurzamy jedną stronę każdego
ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką.