Wykonanie
Serio,
serio … to ciasto wprowadza w obłęd. Sycące i słodkie, ale jednocześnie gorzkie i pragnie się go więcej i więcej.Siostra mojej bratowej nazwała to ciasto idealnym zakalcem. Jest w tym sporo racji. Ciasto pieczemy z ubitymi
białkami co powoduje, że w piekarniku rośnie jak
biszkopt, jednak chwilę po wyjęciu opada. Tworzy się wilgotny, mocno
czekoladowy zakalec.Ciasto można wykonać w wersji bezglutenowej.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania20 porcji 20 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania20 porcji 20 minutCzas gotowania30 minut

Obłędnnie
czekoladowe ciastoPrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania20 porcji 20 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania20 porcji 20 minutCzas gotowania30 minutSkładnikiCiasto250 g
czekolady(minimum 50%
kakao)150 ml
wody130 g
cukru pudru100 g
masła4 szt.
jajek30 g
mąki pszennej(może być kukurydziana)2 łyżki
śmietany 18% lub 22%1/2 łyżeczki
soliPolewa130 g
czekolady(gorzka,
mleczna)70 ml
wody10 g
masłaPorcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 200 stopni.
Czekoladę rozpuścić wraz z
wodą (w kąpieli
wodnej).Do miski wlać
czekoladę, dodać pokrojone w kostkę
masło,
żółtka,
cukier,
śmietanę,
mąkę oraz
sól i zmiksować na jednolitą masę.Ubić
białka, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec 30 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić (spokojnie, ciasto opada, głównie na środku, tak ma być :)).PolewaPołamaną w kostkę
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej wraz z
wodą i
masłem.Masę lekko ostudzić (żeby nie byłą aż tak płynna) i polać nią środek ciasta, następnie
łopatką rozprowadzić masę po całym cieście. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Share this Recipe