Wykonanie
Szybki obiad z dużą ilością warzyw. Wprawdzie nie na parze, a smażonych, ale od czasu do czasu na takie warzywka możemy sobie pozwolić- zwłaszcza osoby prowadzące aktywny tryb życia. Zapraszam!Składniki:· 1
bakłażan· 1
cukinia· 2
ziemniaki· 2
marchewki· 1/4
selera· 2
cebule· puszka
ciecierzycy· 100 g domowej
szynki peklowanej pieczonej· 100 g domowego
boczku pieczonego w musztardzie· 2 pęczki
szczypiorku· 2 ząbki
czosnku· 3-4 kawałki
papryki w occie·
sól·
pieprz·
olej do smażenia
Bakłażana,
cukinię, obrane
ziemniaki,
marchewki i
selera kroimy w małą kostkę.
Cebulę kroimy w piórka,
szczypiorek i
czosnek drobno siekamy. Po kolei na dobrze rozgrzanym
oleju smażymy na rumiano
ziemniaki,
selera i
marchewkę (razem),
cukinię i
bakłażana (przy
bakłażanie uważajmy, żeby na patelnię nie wlać za dużo
oleju, gdyż wchłonie go jak gąbka i danie będzie za tłuste). Obsmażone warzywa wykładamy łyżką cedzakową do dużej miski. Na pozostałym
oleju smażymy
cebulkę,
szczypiorek i
czosnek- usmażone przekładamy do miski. Na pozostałym
oleju smażymy pokrojone w kostkę
szynkę i
boczek. Mięsiwa przekładamy do warzyw. Połowę
ciecierzycy rozgniatamy widelcem i przesmażamy ją na patelni, na której smażyliśmy warzywa i
wędliny. Taką pastę oraz pozostałą nierozdrobnioną
cieciorkę dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki
paprykę marynowaną w occie i ponownie - tym razem delikatnie- mieszamy. Smacznego!