Wykonanie
Sernik w wersji na bogato- idealny na świąteczny stół.Składniki na ciasto:· 540 g
mąki pszennej· 3 łyżeczki
proszku do pieczenia· 280 g
cukru pudru· 4 łyżki
cukru waniliowego· 2
jajka· 260 g miękkiego
masła· szczypta
soliZ podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy
masło z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno
jajko, dodajemy szczyptę
soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką dużej formy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minutNa masę
makową· 250 g białego
maku· 220 g
herbatników· 3/4 szklanki
cukru waniliowego· 100 g
orzechów włoskich· 150 g
migdałów· 4 szklanki
mleka 0,5%· łyżka ekstraktu
waniliowegoBiały
mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Mleko zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy biały
mak, lekko przesiekane
orzechy włoskie i
migdały oraz pokruszone
herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i dobrze mieszamy. Masę
makową wykładamy na podpieczony spódMasa
serowo-borówkowa:· 750 g
sera trzykrotnie mielonego· 150 g
cukru pudru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 2
kisiele jagodowe/owoce leśne· 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej· 1
jajko· 2
żółtka· 110 g miękkiego
masła· 150 g kwaśnej gęstej
śmietany· 4 łyżki
miodu spadziowego· 500 g mrożonych
borówek do masy serowej
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy
ser,
kisiel w proszku,
mąkę,
jajka,
żółtka,
miód i
śmietanę. Do masy dodajemy zamrożone
borówki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na masę
makową.Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Polewa:· 500 g masy krówkowej waniliowej + łyżka gęstejkwaśnej
śmietany 18%· 100 g
płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni·Masą
krówkową zmiksowaną ze
śmietaną smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Posypujemy
migdałami. Smacznego!