ßßß Cookit - przepis na Borówkowy sernik na białym maku

Borówkowy sernik na białym maku

nazwa

Wykonanie

Sernik w wersji na bogato- idealny na świąteczny stół.
Składniki na ciasto:
· 540 g mąki pszennej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 280 g cukru pudru
· 4 łyżki cukru waniliowego
· 2 jajka
· 260 g miękkiego masła
· szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką dużej formy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut
Na masę makową
· 250 g białego maku
· 220 g herbatników
· 3/4 szklanki cukru waniliowego
· 100 g orzechów włoskich
· 150 g migdałów
· 4 szklanki mleka 0,5%
· łyżka ekstraktu waniliowego
Biały mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Masę makową wykładamy na podpieczony spód
Masa serowo-borówkowa:
· 750 g sera trzykrotnie mielonego
· 150 g cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 kisiele jagodowe/owoce leśne
· 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 jajko
· 2 żółtka
· 110 g miękkiego masła
· 150 g kwaśnej gęstej śmietany
· 4 łyżki miodu spadziowego
· 500 g mrożonych borówek do masy serowej
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy ser,kisiel w proszku, mąkę, jajka, żółtka, miód i śmietanę. Do masy dodajemy zamrożone borówki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na masę makową.
Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa:
· 500 g masy krówkowej waniliowej + łyżka gęstejkwaśnej śmietany 18%
· 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
·
Masą krówkową zmiksowaną ze śmietaną smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Posypujemy migdałami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/borowkowy-sernik-na-biaym-maku.html