Wykonanie
Tradycyjnie w okolicach 11 listopada zajadamy się poznańskimi
rogalami świętomarcińskimi. Na blogu znajdziecie moją interpretację tych tradycyjnych wypieków. Dziś proponuję coś równie pysznego, przygotowanego na
białym maku, nawiązującego do tradycji, ale również z nutką świeżości. Topielce z masą
makową z dużą ilością
orzechów,
migdałów i
żurawiny. W cieście
drożdżowym znajdziecie karmelową
czekoladę, zaś w środku rogalika- pyszne, delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach
serce- kosteczkę ptasiego mleczka. Ptasie mleczko idealnie współgra z dość ciężką
makową masą, nadając jej lekkości i niepowtarzalnego charakteru. To naprawdę strzał w dziesiątkę. Rewelacyjnie smakują jeszcze ciepłe, kiedy gorąca pianka przyjemnie się ciągnie, ale równie dobrze smakują wystudzone. Rogaliki możemy posypać zwykłym
cukrem pudrem. Ja swoje drożdżówki zwieńczyłam
polewą czekoladową, a dla kontrastu
smakowego zestawiłam ją z
cytrynowym lukrem,
migdałami i
żurawiną. Polecam przepis, bo choć pracochłonny, to doznania smakowe zrekompensują nam cały trud.Składniki na 40
rogali (składniki w temp. pokojowej):· 1 kg
mąki pszennej· 200 ml ciepłego
mleka· 200 ml
oleju rzepakowego· 200 g roztopionego
masła· 100 g
drożdży· 4
żółtka· 12 łyżek
cukru· 3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%· 2 łyżki domowego
cukru waniliowego· 200 g drobno posiekanej
czekolady karmelowej·
białko do posmarowania
rogaliMasa makowa:· Na farsz:· 250 g białego
maku· 220 g
herbatników· 3/4 szklanki
cukru waniliowego· 100 g
orzechów włoskich· 150 g
migdałów· 200 g
suszonej żurawiny· litr
mleka 0,5%· łyżka ekstraktu
waniliowego· ok. 1 opakowanie ptasiego mleczka ka rmelowego lub w białej
czekoladzie (w
sumie musimy mie ć 40 kostek ptasiego mleczka)- 100 g
czekolady - u mnie Pierrot - na polewę + łyżka
mleka i łyżka
masłaFarsz-
Mleko zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy biały
mak, lekko przesiekane
orzechy włoskie i
migdały oraz pokruszone
herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt
waniliowy,
suszoną żurawinę i dobrze mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. W misce łączymy pozostałe składniki-
mąkę,
olej, roztopione, przestudzone
masło,
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy,
śmietanę, dodajemy rozpuszczone w
mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto dodając pod koniec drobno posiekaną
czekoladę.Ciasto owijamy w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej
wody z kostkami
lodu aż wypłynie. Kiedy to n astąpi, ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę. Dzielimy je na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce
makowego farszu. Na środku układamy 1 kostkę ptasiego mleczka. Zawijamy
rogale i układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły.Po tym czasie smarujemy je
białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.Podajemy polane polewą przygotowaną z rozpuszczonej nad kąpielą
wodną czekolady Wedel Pierrot z łyżką
masła i
mleka oraz z lukrem przygotowanego na bazie
soku z cytryny i
cukru pudru- ile zabierze.
Rogale smakują idealnie zarówno na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!