ßßß Cookit - przepis na Karmelowe Topielce z białym makiem i ptasim mleczkiem

Karmelowe Topielce z białym makiem i ptasim mleczkiem

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie w okolicach 11 listopada zajadamy się poznańskimi rogalami świętomarcińskimi. Na blogu znajdziecie moją interpretację tych tradycyjnych wypieków. Dziś proponuję coś równie pysznego, przygotowanego na białym maku, nawiązującego do tradycji, ale również z nutką świeżości. Topielce z masą makową z dużą ilością orzechów, migdałów i żurawiny. W cieście drożdżowym znajdziecie karmelową czekoladę, zaś w środku rogalika- pyszne, delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach serce- kosteczkę ptasiego mleczka. Ptasie mleczko idealnie współgra z dość ciężką makową masą, nadając jej lekkości i niepowtarzalnego charakteru. To naprawdę strzał w dziesiątkę. Rewelacyjnie smakują jeszcze ciepłe, kiedy gorąca pianka przyjemnie się ciągnie, ale równie dobrze smakują wystudzone. Rogaliki możemy posypać zwykłym cukrem pudrem. Ja swoje drożdżówki zwieńczyłam polewą czekoladową, a dla kontrastu smakowego zestawiłam ją z cytrynowym lukrem, migdałami i żurawiną. Polecam przepis, bo choć pracochłonny, to doznania smakowe zrekompensują nam cały trud.
Składniki na 40 rogali (składniki w temp. pokojowej):
· 1 kg mąki pszennej
· 200 ml ciepłego mleka
· 200 ml oleju rzepakowego
· 200 g roztopionego masła
· 100 g drożdży
· 4 żółtka
· 12 łyżek cukru
· 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
· 2 łyżki domowego cukru waniliowego
· 200 g drobno posiekanej czekolady karmelowej
· białko do posmarowania rogali
Masa makowa:
· Na farsz:
· 250 g białego maku
· 220 g herbatników
· 3/4 szklanki cukru waniliowego
· 100 g orzechów włoskich
· 150 g migdałów
· 200 g suszonej żurawiny
· litr mleka 0,5%
· łyżka ekstraktu waniliowego
· ok. 1 opakowanie ptasiego mleczka ka rmelowego lub w białej czekoladzie (w sumie musimy mie ć 40 kostek ptasiego mleczka)
- 100 g czekolady - u mnie Pierrot - na polewę + łyżka mleka i łyżka masła
Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy, suszoną żurawinę i dobrze mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, roztopione, przestudzone masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto dodając pod koniec drobno posiekaną czekoladę.
Ciasto owijamy w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu aż wypłynie. Kiedy to n astąpi, ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce makowego farszu. Na środku układamy 1 kostkę ptasiego mleczka. Zawijamy rogale i układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły.
Po tym czasie smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
Podajemy polane polewą przygotowaną z rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady Wedel Pierrot z łyżką masła i mleka oraz z lukrem przygotowanego na bazie soku z cytryny i cukru pudru- ile zabierze. Rogale smakują idealnie zarówno na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/11/karmelove-topielce-wedlowskie-z-biaym.html