Wykonanie
Weekendy to czas, kiedy
mogę posiedzieć nieco dłużej w kuchni, przygotować to, co lubię bez pośpiechu i stresu. To też czas, kiedy nadrabiam blogowe zaległości i przygotowuję wpisy na przyszły tydzień - choć przyznam szczerze, że są przepisy które już od roku czekają na publikację i wciąż zawieszone są jako wersje robocze.Dzisiejszy przepis to jedno z moich ostatnich weekendowych śniadań - syte i lekkie jednocześnie, smakowite i zdrowe, pełne dobrej energii na aktywny sobotni dzień. Kluski z
razowego kuskusu,
otrąb,
dżemu i
kokosu możemy przygotować dzień wcześniej- ugotować i zapakować do szczelnych pojemników (choć robi się je stosunkowo szybko, więc przygotowanie ich tego samego dnia na śniadanie nie powinno sprawić większego problemu). Następnego dnia na śniadanie wystarczy je tylko podgrzać. Możemy je również po ugotowaniu zamrozić. Sos polecam zrobić tuż przed podaniem- zajmuje to sekundę, a taki ciepły smakuje najlepiej. Przysłowiową wisienką na torcie są karmelizowane w miodzie
jabłka i
dynia oraz chrupiące
pistacje... Bo śniadanie nie musi być przecież nudne... zwłaszcza to weekendowe ;) .Składniki (dla ok. 4 osób):· szklanka
kaszki kuskus razowy· 2 szklanki
mleka· 4 czubate łyżki
dżemu jagodowego Łowicz· łyżka
cukru pudru· łyżka
cukru waniliowego· szklanka
mąki na kluski +
mąka do podsypywania ciasta podczas wykrawania kluseczek· pół szklanki
otrębów owsianych· pół szklanki
wiórków kokosowych· garść posiekanych
orzeszków pistacjowych· 2
jabłka· 1/2 dyni Hokkaido· 2 łyżki
masła· 2 łyżki
miodu spadziowegoSos:· 200 ml kwaśnej gęstej
śmietany 18%· łyżka
cukru waniliowego· słoik
dżemu jagodowego Łowicz· szczypta
cynamonu·
pistacje do posypania
śniadaniowego dania
Kaszkę kuskus zalewamy gorącym
mlekiem posłodzonym
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Kiedy będzie miękka i wchłonie cały płyn dodajemy
mąkę,
otręby,
wiórki kokosowe,
dżem jagodowy Łowicz, posiekane
pistacje i wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy
mąką, za pomocą łyżki, czy miarki obsypanej lekko
mąką formujemy z ciasta placek grubości ok. 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek do
ciastek kluseczki- małe kwiatuszki. Kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie- od momentu kiedy wypłyną ok. 1 minutę. Podajemy z
miodowym jabłuszkiem i
dynią oraz
jagodowo-
dżemowym sosem.Sos-
dżem jagodowy Łowicz podgrzewamy ze
śmietaną, dosładzamy
cukrem waniliowym, doprawiamy
cynamonem. Chwilkę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Miodowe jabłka z
dynią -
jabłka ze skórką tniemy na szatkownicy w cienkie plasterki.
Dynię obieramy ze skórki i za pomocą mandoliny wycinamy plastry dyni (tak jak tniemy
parmezan). Na patelni podgrzewamy 2 łyżki
miodu i
masła, delikatnie układamy plasterki dyni i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy lekko zmiękną, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy plastry
jabłka i podgrzewamy jeszcze minutę.Na talerzu wykładamy dużą porcję sosu, na sosie układamy kluseczki i jabłuszka z
dynią. Całość posypujemy posiekanymi
pistacjami. Smacznego!