Wykonanie
Coś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie
jabłek z
orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blogSkładniki :4
jajka150 g
cukru pudru120 g
mąkicukier waniliowycynamon3-4
jabłkałyżeczka
cukru do posypania
jabłekorzechy włoskie (tak ok 30g)opcjonalnie
rodzynkiPolewa:100 g
masła5 łyżek
mleka1 łyżka
miodu7 łyżek
cukru100 g
orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Orzechy włoskie siekamy na drobno.Piekarnik nagrzewamy do 175st C.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
cukier puder. Zmniejszamy trochę obroty i dodajemy po 1
żółtku, oraz stopniowo dosypujemy
mąkę i
cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie do czasu połączenia się składników.Blaszkę o wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi
orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki
jabłek i wciskamy
między nie
rodzynki - posypujemy delikatnie
cynamonem i
cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby
jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący
biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć !Polewa :
Masło,
miód,
cukier,
mleko rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy posiekane
orzechy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i gdy będzie już gęsta, wykładamy ją na ostudzoną roladę. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.

Smacznego ! :)