Wykonanie
Była wersja klasyczna domowej
chałki, teraz przyszła
pora na jej wariację
smakową. Podobnie jak jej pierwowzór wychodzi puszysta i delikatna. Dodatkowym jej walorem jest mocno
jagodowy smak uzyskany dzięki dodatkowi
dżemu Łowicz o tym właśnie smaku. Idealnie współgra z lekko pikantną od
imbiru maślaną kruszonką. Z zimnym
masłem,
jagodowym dżemem i szklanką
mleka czy
kakao stanowi fajny pomysł na leniwe rozpoczęcie weekendowego poranka.
Chałkę możemy też z powodzeniem zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Polecam!Składniki (w temp. pokojowej):600-650 g
mąki pszennej125 ml ciepłego
mleka100 ml ciepłej
wodyok. 20 g świeżych
drożdży2
jajka1
żółtko50 g
masła -
masło należy roztopić i przestudzić1/2 szklanki
cukru waniliowego domowej robotyszczypta
soliskóra z cytryny200 g
dżemu jagodowego ŁowiczKruszonka:50 g
cukru50 g
mąki50 g zimnego
masładuża szczypta sproszkowanego
imbiru-
jajko do posmarowania
chałki- zimne
masło i
jagodowy dżem Łowicz- do podaniaZaczyn- rozkruszone
drożdże ucieramy z łyżką
cukru. Dodajemy 2 łyżki
mąki pszennej, zalewamy ciepłym
mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto- w razie potrzeby podsypujemy
mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód.
Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę-
mąkę,
cukier,
imbir i
masło ucieramy palcami tworząc okruszki.
Chałkę smarujemy rozbełtanym
jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni.Podajemy na śniadanie z zimnym
masłem i ulubionym
dżemem- ja uwielbiam
jagodowy. Smacznego!