ßßß Cookit - przepis na Jagodowa chałka pod maślano-imbirową kruszonką

Jagodowa chałka pod maślano-imbirową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Była wersja klasyczna domowej chałki, teraz przyszła pora na jej wariację smakową. Podobnie jak jej pierwowzór wychodzi puszysta i delikatna. Dodatkowym jej walorem jest mocno jagodowy smak uzyskany dzięki dodatkowi dżemu Łowicz o tym właśnie smaku. Idealnie współgra z lekko pikantną od imbiru maślaną kruszonką. Z zimnym masłem, jagodowym dżemem i szklanką mleka czy kakao stanowi fajny pomysł na leniwe rozpoczęcie weekendowego poranka. Chałkę możemy też z powodzeniem zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Polecam!
Składniki (w temp. pokojowej):
600-650 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
ok. 20 g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
50 g masła - masło należy roztopić i przestudzić
1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
szczypta soli
skóra z cytryny
200 g dżemu jagodowego Łowicz
Kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki
50 g zimnego masła
duża szczypta sproszkowanego imbiru
- jajko do posmarowania chałki
- zimne masło i jagodowy dżem Łowicz- do podania
Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto- w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier, imbir i masło ucieramy palcami tworząc okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni.Podajemy na śniadanie z zimnym masłem i ulubionym dżemem- ja uwielbiam jagodowy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/jagodowa-chaka-pod-maslano-imbirowa.html