ßßß Cookit - przepis na Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie.
Składniki:
500 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
ok. 17 g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
50 g masła - masło należy roztopić i przestudzić
1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
szczypta soli
skóra z cytryny
Kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki
50 g zimnego masła
- jajko do posmarowania chałki
Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem. Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier i masło ucieramy palcami tworząc okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/chaka-klasyczna-puszysta-delikatna.html