Wykonanie
Zapraszam na pyszną
chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie.Składniki:500 g
mąki pszennej125 ml ciepłego
mleka100 ml ciepłej
wodyok. 17 g świeżych
drożdży2
jajka1
żółtko50 g
masła -
masło należy roztopić i przestudzić1/2 szklanki
cukru waniliowego domowej robotyszczypta
soliskóra z cytrynyKruszonka:50 g
cukru50 g
mąki50 g zimnego
masła-
jajko do posmarowania
chałkiZaczyn- rozkruszone
drożdże ucieramy z łyżką
cukru. Dodajemy 2 łyżki
mąki pszennej, zalewamy ciepłym
mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód.
Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem. Przygotowujemy kruszonkę-
mąkę,
cukier i
masło ucieramy palcami tworząc okruszki.
Chałkę smarujemy rozbełtanym
jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.Smacznego!